Annons

Har du tips om var man kan förvara munvårdskorten?

Reformen om den uppsökande tandvården i Sverige innebär att alla som har ett omsorgsbehov större delen av dygnet har rätt till ett tandvårdstödsintyg. Underlaget till detta intyg utfärdas ofta av en biståndshandläggare eller en sjuksköterska. Om man har ett tandvårdstödsintyg har man också rätt att få en munhälsobedömning utförd kostnadsfritt varje år.

Efter det att de boende har fått en munhälsobedömning utförd upprättas ett munvårdskort. Detta munvårdskort är ett mycket viktigt redskap för dig som har ansvar för de boendes dagliga omvårdnad. På munvårdskortet framgår ;
– vad den boende har i munnen
– om man har egna tänder eller avtagbara konstruktioner
– om man behöver speciell hjälp på något särskilt ställe i munnen där det är extra svårt att hålla rent.

Jag som är tandläkare tycker att munvårdskortet skall förvaras på insidan av badrumspegeln (eller på liknande plats), så att du som skall hjälpa de boende med munvård lätt ser vilka rekommendationer som omsorgstagaren har fått. I många fall finns bara munvårdskorten i omvårdnadsjournalen och det är inte säkert att du som skall hjälpa till har tid att titta där. Har du tips om ett bra ställe att förvara munvårdskorten på??

mvh Marianne Forsell, tandläkare och VD på Oral Care AB

Om skribenten

Lill Jansson
Redaktör för Äldrenytt.se
Telefon: 0735-315237 | Twitter: lilljansson | E-post: lill@minsektor.se

4 Comments on "Har du tips om var man kan förvara munvårdskorten?"

 1. Varför inte se till att kortet är inplastat, och sedan förvara den i en specifik necessär för enbart tand/munvårdsprodukter? Tycker inte att detta kort skall sättas på ngn vägg och vara synligt för alla…….

 2. Hej!
  Munvårdskortet skulle kunna förvaras där personen har sin legitimation. Den har man alltid med sig när man går ut. Då glöms det inte bort.

 3. Hej, först av allt är det viktigt att informera om vad ni gör på varje avdelning och varför ni dyker upp då och då på dessa platser. Dessutom är det viktigt att ni erbjuder gratis utbildning (30-40 minuters information) för personalen för att höja deras kompetens inom detta område. Det är också viktigt att ni går igenom blanketten som ni lämnar kvar på avdelningarna efter att ni har undersökt patienterna. Utifrån min erfarenhet är det först och främst sjuksköterskans ansvar att åtgärder sker. På vilket sätt/av vem som munvårdsinsatserna sker, kanske inte är så viktigt men hon/han ska se till att åtgärder sker så snart som möjligt.
  Bästa platsen för munvårdskortet är samma plats som all annan viktig dokumentation som följer patienten, munvårdskortet kan med fördel hanteras tillsammans med kopia på aktuell läkemedelslista.

 4. Jag tycker alla äldre borde ha en liten necessär med olika fack i, i
  medicinskåpet. Där kan man bla förvara saker som akut kan följa med:
  tandvårdskort, högkostnadsskydd, extra-tandborste och medicinlista m.m. I
  necessären bör även finnas personens namn, adress och ev. övriga uppgifter
  som är bra att ha vid ev. läkarbesök, sjukhusbesök, tandläkarbesök.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.