Annons

Har du roligt eller tråkigt på jobbet?

Alla människor har behov av förutsägbarhet. Vi behöver veta ungefär vad som kommer att hända i vissa sammanhang, vad vi kan förvänta oss och inte minst vad som förväntas av oss. Allt kan inte komma som en överraskning, det blir jobbigt. Samtidigt har vi behov av det motsatta, av viss oförutsägbarhet. Att det inträffar saker som vi inte förväntat oss, att vi behöver lösa problem som vi inte ställts inför tidigare och helt enkelt fundera på sådant vi inte tidigare tänkt på. Ett liv utan överraskningar blir helt enkelt för trist och vi blir uttråkade.

Men att vi har behov av båda delarna, både av det förutsägbara och av det oförutsägbara, betyder inte att behoven är lika stora eller små hos alla. En del behöver mycket av det förutsägbara och kanske bara en liten överraskning då och då. Blir överraskningarna för många, skapar det otrygghet. För andra är det tvärt om. De blir uttråkade om de inte får tillräckliga doser av det oväntade. Varje person behöver kort sagt båda delarna. Fast i olika stora doser.

Själv tänker jag på våra olika behov av förutsägbarhet och oförutsägbarhet när jag läser två av artiklarna i veckans nyhetsbrev. Den ena artikeln handlar om att tristess och uttråkning kan leda till utbrändhet. Den andra om att konflikter växer och frodas när det är tråkigt på jobbet. Och jag tänker att det nog vore bra om alla tog sig en funderare på hur de egna behoven ser ut, t ex när det gäller det här med förutsägbarhet och oförutsägbarhet. Det är självklart så att den stress, som många som arbetar med äldreomsorg upplever, beror på en känsla av att inte räcka till. Men säkert finns det även många som är frustrerade för att de tycker att arbetet är för tråkigt. Vilket i sin tur kan bidra till konflikter i arbetslaget och med en dålig arbetsmiljö som resultat. Med tanke på att hundratusentals personer arbetar med äldreomsorg i Sverige låter väl inte det orimligt att ett antal inte hamnat rätt utifrån de egna behoven av förutsägbarhet och oförutsägbarhet. Oavsett om man tycker att det är för många eller för få överraskningar i arbetet.

LÄS MER:  Dags att bestämma sig

Det här gäller naturligtvis inte bara dem som arbetar med äldreomsorg, det gäller alla yrken och branscher. Ska man trivas och utvecklas i sitt arbete behöver de egna behoven få sitt. Sedan kan de egna behoven förändras över sikt, så brukar det vara, och ett jobb kan passa perfekt en viss period i livet men inte en annan. Faktum kvarstår dock. Det är inte bara den som ”jobbar för mycket” som riskerar utbrändhet utan även den som har för tråkigt.

Allt gott! // Lill

 

Bli den första att lämna en kommenter på "Har du roligt eller tråkigt på jobbet?"

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.