Annons

Hänger ni på spaden?

”Hänga på spaden”, har ni hört det uttrycket? Det används som en nedsättande beskrivning av vad offentliganställda gör på jobbet. Inte mycket, med andra ord. Och offentliganställda chefer är ineffektiva och omoderna och arbetar utan prestationskrav. Det har jag också hört till leda. Annat är det minsann med de supereffektiva, resultatfokuserade och allmänt vassa cheferna i privata företag.

Ja, jag generaliserar, men jag har faktiskt hört det tillräckligt många gånger för att undra om det ligger något i det. Fast det gör det inte. Chefer i privata företag är inte alls proffsigare eller mer effektiva än chefer i kommunala verksamheter. Enligt konsultföretaget Source, som testat sammanlagt 600 chefer i offentliga och privata verksamheter, är det precis tvärt om.

Även Source hade nämligen den där föreställningen, om privat effektivitet och offentlig hänga-på-spaden-mentalitet, och ville komma fram till om det verkligen är så, vilket det alltså inte är. Istället kom de fram till att de offentliganställda cheferna är mer begåvade än de privatanställda cheferna. Resultaten var entydiga. Chefer i offentliga organisationer har en högre generell begåvning jämfört med chefer i privata organisationer. Och med generell begåvning menas logiskt resonemang, induktiv slutledningsförmåga och förmåga att sätta sig in i nya problem och situationer och snabbt dra relevanta slutsatser.

Så nu vet ni det. Överraskade? //Lill

LÄS MER:  Mitt hem är ett växthus. Vad är ditt hem för dig?

Om skribenten

Lill Jansson
Redaktör för Äldrenytt.se
Telefon: 0735-315237 | Twitter: lilljansson | E-post: lill@minsektor.se

6 Comments on "Hänger ni på spaden?"

  1. Gunnar Brolin | 9 december, 2010 kl. 07:28 | Svara

    Visst finns det chefer som kan beskyllas för att hänga på spaden! Det är sådana som utrustats med ett övermått av självförtroende lyckas dupera medarbetare och underlydande, så att de kan åka ”snålskjuts” på deras kunnighet och ideer hela tiden och det utan att själva behöva göra ett skvatt! Men sådana finns nog både i privata och ”ofantliga” sektorn!

  2. Otroligt bra, tack för den! Lita på att jag kommer att sprida ditt inlägg.

  3. Jag har följt samma debatt på dagens Medicin och det gör mig förvånad att så många inom offentlig sektor fortsätter att arbeta tillsammans med som de uttrycker det urusla chefer, det är ett fritt land, ingen är tvångsplacerad. Chefer är påverkbara, kan det vara så att man har den chef man förtjänar?

  4. Jag är inte alls förvånad över resultatet. Offentliga chefer har en mycket tuff och krävande arbetsmiljö med minskande budgetar och direkt ansvar för allt större personalgrupper samtidigt som kraven på god och värdig omvårdnad till pensionärer, god arbetsmiljö till de anställda etc ska uppfyllas. Det krävs mycket av en kommunal chef idag.
    …kanske mera än en i privat verksamhet?

  5. Jag håller med föregående talare. I många privata företag har du kanske fler ”drängar” som chef än kommunal chef. Inom flertalet kommuner arbetar ofta chefen i många verksamhetssystem, samtidigt som man ska ha personalansvar, arbetsmiljöansvar brukaransvar och allt skall vara med god och värdig hantering med lite pengar att röra verksamheten med.

  6. Det är roligt, spännande och ibland lite svårt att vara chef i offentlig sektor, organisationen ska vara helt transparant och öppen för insyn.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.