Annons

Handspriten och jag

Jag har blivit besatt av handsprit. Innan pandemin och hygienföreskrifter var jag inte det minsta intresserad, nu är jag på ständig jakt. Jag har en liten flaska i bilen, en i handväskan och en i träningsväskan och ändå letar jag hela tiden. När jag går in i en affär är handspriten det första jag tittar efter. Inte handsprit att köpa utan den där handspriten som affären erbjuder mig att använda innan jag går och plockar bland varorna. Detsamma gäller på toaletter, restauranger och andra offentliga miljöer. Det är handspriten jag söker först och det är ren glädje jag känner när jag ser den. Genast går jag fram till plastflaskan och trycker ett tryck eller två. Ni som arbetar med vård och omsorg är naturligtvis vana vid handsprit, men eftersom det är några år sedan jag själv gjorde det, är det också några år sedan jag hade daglig kontakt med handsprit. Faktum är att jag inte ens visste att det fanns handsprit innan jag började arbeta i vården. Så när jag för många år sedan började arbeta på ett vårdhem och på min första arbetsdag kände att min nya arbetskompis doftade lätt av sprit, då utgick jag ifrån att hon precis hade druckit sprit och att hon därför kunde antas vara alkoholiserad och jag minns att jag funderade på om det var något jag borde rapportera till min nya chef, som jag knappt hade träffat. Det kändes inte riktigt bra att behöva göra det första dagen på jobbet. När jag senare samma dag noterade att en annan av mina nya arbetskompisar luktade alkohol även hon, tänkte jag samma sak. Hon måste ha problem med alkoholen. Det var först när jag upptäckte en tredje person som luktade alkohol, som jag blev konfunderad. För även om alkoholproblem är vanligare än man tror, verkade det inte rimligt att så många på samma dag och samma arbetsplats drack i smyg på arbetstid. Och det var då jag förstod kopplingen mellan den lätta spritdoften och de där plastflaskorna med pump, som mina nya arbetskompisar gick och tryckte på. Det var min första kontakt med handspriten. Men det var alltså ett tag sedan. Nu älskar jag handsprit och tänker fortsätta med det tills Coronaeländet är över. Sedan får vi se.

LÄS MER:  "Jag jobbar på äldris"

Om skribenten

Lill Jansson
Redaktör för Äldrenytt.se
Telefon: 0735-315237 | Twitter: lilljansson | E-post: lill@minsektor.se

Bli den första att lämna en kommenter på "Handspriten och jag"

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.