Annons

Gör inte ditt bästa

Det viktigaste är att du gör ditt bästa. Man kan inte göra mer än att göra sitt bästa. Bara du gör ditt bästa.

Någon som känner igen det? Någon som hört det förr? Från föräldrar eller lärare eller chefer eller vänner eller barnen eller någon annan? Själv har jag hört det. Och själv tänker jag hädan efter strunta i det. Jag tänker inte göra mitt bästa. För jag tror inte på själva idén längre. Jag tror inte att det är vare sig konstruktivt eller kreativt att tänka så, tror snarare att uppmaningen (eller ordern) är från en tid då det fanns människor  som hade ett intresse av att andra människor var upptagna av att sköta sig och hålla sig på mattan, och ett intresse av att andra människor inte vågade prova att göra något de inte tidigare gjort (det finns fortfarande sådana människor, men jag tror de är färre idag än tidigare). För när vi människor tänker att vi alltid måste göra vårt bästa då vågar vi mindre, då nöjer vi oss med att göra det vi redan kan och kämpar på med att bli bättre på det vi redan gör, och vi kommer aldrig riktigt fram. Det gör man ju inte om regeln är att man ska göra sitt bästa. Då kan man nämligen alltid ännu bättre. Det där göra-sitt-bästa-tvånget hindrar oss alltså att göra en del saker över huvud taget, eftersom vi ändå inte kan göra det tillräckligt bra.

Nej, istället för att säga till varandra att vi ska göra vårt bästa, tycker jag att vi ska nöja oss med att säga: Gör det. Sätt igång och gör det.  Jag tror att vi både lär oss mer och får mer gjort på det viset. Jag tänker i alla fall testa.

LÄS MER:  14 000

Hörs nästa vecka! // Lill

Ps. Kolla in den här kampanjen. Den vänder sig till dig som inte utnyttjar ditt friskvårdsbidrag (om du nu har något). Ska bli intressant att se hur kommunala arbetsgivare reagerar på det här…

Om skribenten

Lill Jansson
Redaktör för Äldrenytt.se
Telefon: 0735-315237 | Twitter: lilljansson | E-post: lill@minsektor.se

7 Comments on "Gör inte ditt bästa"

  1. Är inte det en farlig uppmaning att ge folk DIN UPPMANING. Problemet med många är inte att de alltid anstränger sej till det yttersta utan problemet är tvärt om att folk inte anstränger sig tillräckligt mycket. Du vill säkert att de gamla i äldrevården ska det bästa och då duger det inte att göra sina arbetsuppgifter med vänsterhanden!!!

  2. VAD MENAR DU, Lill? Vad är det du vill ha sagt? Sätt dig i lugn och ro och läs ditt eget inlägg högt och försök förstå själv, vad det är du skriver. Om du gör ditt bästa, kan du faktiskt inte göra bättre. Man gör det bästa efter sin förmåga. Man komparerar bra – bättre – bäst… Om man vill göra sitt bästa eller inte väljer man givetvis själv, men om man väljer att göra sitt bästa så förmår man inte bättre än så. Du väljer alltså att inte göra ditt bästa och det är ett mycket märkligt arbetssätt och uttalande, tycker jag. Det finns människor som har fått ”gå” om de har uttryckt en sådan uppfattning

    • Hej Alma! Jag blir faktiskt än mer övertygad om att inte ens försöka göra mitt bästa när jag läser det du skriver. Faktiskt. För du skriver på ett självklart sätt att när man har gjort sitt bästa, då kan man inte göra bättre, och min poäng är att man ALLTID kan göra bättre, alltid. Jag tror aldrig att jag i mitt fyrtioåttaåriga liv har känt att ”nu kan jag inte bättre, nu har jag gjort allt”. Fast å andra sidan, det kanske talar för att jag skulle försöka göra det någon gång, mitt allra bästa. Bara för att testa hur det är 🙂

  3. Mycket intressant! T.ex. att begreppet ”ditt bästa” blir det man är helt säker på och riskerar att utesluta nytänkande eller experimenterande som är grunden till utveckling! Håller med! Och lite kul att det tydligen inte är självklart att göra det! Jag kommer osökt att tänka på Blandaren (humortidning från arkitektlinjen på KTH, Stockholm) där en person med bekymrad min säger: ”Jag hoppas inte chefer tror att jag gjort mitt bästa!” Jag tror dessutom att det, liksom lydnadsdisciplin, är ett sätt att förhålla sig till andra personer som snarast resulterar i motsatsen till vad som avsetts. En annan aspekt är att mycket högpresterande personer enligt min erfarenhet aldrig skulle använda uttrycket, eftersom de troligen aldrig är nöjda med vad de gjort, hur bra det än är! Det är således mest en floskel! Eller??

  4. Om man utför något fulländat efter egna och andras intentioner och med de förutsättningar som just nu råder, då har man nått toppen!
    Ska man kunna nå ännu högre då måste det till nya förutsättningar som ändrar allas visioner. Så tolkar jag Lills inlägg!

  5. Jag vill tillägga: De nya förutsättningarna kan mycket väl vara egna nya idéer!

  6. Ja jag tycker du ska försöka göra ditt bästa och i varje fall inte uppmana läsarna, som du gör: ”Gör inte ditt bästa”. Det är en hårresande uppmaning från en person som du, som vill bli trodd och läst. Man tappar helt förtroendet för dig!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.