Annons

Gör de äldres måltider till högtidsstunder!

Maten och måltiden har en central funktion för hälsa och välbefinnande. Det gäller för äldre liksom för yngre. Förutom näringsinnehållet ska maten se aptitretande ut, dofta gott och ge möjlighet till social samvaro. Viktigt är också miljön runtomkring. Har man tur tillagas maten på plats i det särskilda boendet. Då kan man få känna hungern vakna när doften av stekta köttbullar eller pannkakor sprider sig. Hemkänslan ökar. Men det har tyvärr blivit alltför vanligt att kommunerna inte anser sig ha råd att bygga tillagningskök som klarar uppställda krav. Istället blir det uppvärmningskök eller serveringskök för färdiglagade rätter.

Hemtjänstens tid är noga utmätt och dyrbar. Matlagning kräver alltför stor tidsåtgång och därför var det 2006, enligt en enkät från SKL (Sveriges Kommuner och Landsting), 57 249 personer som fick hemsänd mat. Rationaliseringens vind har blåst även här. Det är vanligt att vakuumförpackad mat levereras i portionslådor en gång i veckan. Näringsinnehållet är noga kontrollerat och priset har varit avgörande för vilken leverantör som ska få svara för maten till de äldre. Men vad är två frysta pannkakor som man i sin ensamhet värmer i microugn i 2,5 minuter i jämförelse med doften och smaken av nystekta?

Hemtjänsten kanske inte kan laga mat åt varje enskild, men man prövar på olika håll att samla några äldre, laga mat tillsammans och sedan äta tillsammans. Och varför är många kommuner så rädda för de ideella krafterna? Här finns en resurs som skulle kunna ge social samvaro och variation till de regelbundet återkommande rätterna i portionslådorna.

Våra äldre behöver, som Edvard Persson så fint beskrev en måltid på sin genuina skånska dialekt: go mad, möe mad, mad i rättan ti osså med madaro!

Chatrine Pålsson Ahlgren (kd)
Riksdagsledamot i socialutskottet

Bli den första att lämna en kommenter på "Gör de äldres måltider till högtidsstunder!"

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.