Annons

God jul

Jag har en kompis som just nu är ganska stressad. För henne handlar december och jul om måsten. Hon måste planera och hon måste förbereda. Måste få undan en massa på jobbet, måste springa i affärer och köpa julklappar, måste städa och pynta och måste hinna med att besöka släktingar. Så har jag en annan kompis, som inte alls är stressad över julen. Hon jobbar undan på jobbet precis lika mycket som den stressade och hon bakar precis lika många pepparkakor och lussekatter. Skillnaden är att hon inte ser det som måsten. Istället ser hon alltsammans som sådant hon väljer att göra, för att hon vill. Hon måste inte koka knäck, hon väljer att koka knäck. Det är trots allt ingen som tvingar henne att koka knäck.

Nu är det inte så enkelt som att stress eller inte stress beror på måste eller inte, men visst kan det ligga något i det? Om jag betraktar det jag gör (på jobbet eller hemma) som ett måste, gör jag mig till ett offer och det är stressande. Om jag däremot upplever att jag väljer att göra det gör gör, då är det helt plötsligt jag själv som styr. Den känslan är inte alls lika stressande.

Då är frågan om det går att välja vilken inställning man ska ha. Frågar ni min kompis, hon som inte är stressad, så kan man det. Man bestämmer sig helt enkelt för att sluta använda ordet måste. Med träning går det, säger hon. I början kommer du naturligtvis att säga måste av misstag, men då får du rätta dig själv. Tänker du ”jag måste koka knäck”, påminner du dig själv om att du faktiskt väljer att koka knäck. Är du på jobbet och tänker ”jag måste jobba undan det här”, rättar du dig och tänker istället ”jag väljer att jobba undan det här”. Det låter möjligen krystat men frågan är om det inte fungerar. Jag måste t ex inte fira jul, jag väljer att göra det. Inte heller måste jag önska er en god jul, det väljer jag att göra. För att jag vill.

LÄS MER:  Vad är det vi inte pratar om?

God jul allesammans! // Lill

Om skribenten

Lill Jansson
Redaktör för Äldrenytt.se
Telefon: 0735-315237 | Twitter: lilljansson | E-post: lill@minsektor.se

Bli den första att lämna en kommenter på "God jul"

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.