Annons

Gästbloggare: Behöver äldreboendena aktivera de boende?

Hej! Jag besökte ofta mina föräldrar på äldreboendet deras sista år i livet. Trevlig, hjälpsam och förstående personal, det kändes som en i stort sett ganska bra omvårdnad. Pappa var rullstolsburen ett par år på demensboendet och det slog mig hur passiva dagarna var för de boende. Han fick hjälp med allt: taklyft från sängen till rullstolen, hygien, klädsel, mat/dryck och att sitta i det gemensamma rummet och titta på de övriga boende.

Kvällsrutin, sängdags, sedan samma visa igen: uppgivet, utan att kunna uttrycka någon egen vilja egentligen (tappade talet och engagemanget till stor del). Min oro: tänk om det passiva sittandet leder till transplantation av något ben, pga dålig cirkulation: hur skall det gå? Detta hade jag tidigare sett hos en annan äldre person, vilket verkligen oroade mig.

Det fanns inte något bra hjälpmedel för att hålla igång pappas ben, då fick jag en idé: tänk om man hade en ”dubbelcykel” för personer som sitter i stol/rullstol, där vårdpersonalen kunde trampa på sina pedaler och pappas fötter fick ”åka med” på något sätt? Trevlig samvaro, många gillar att ”cykla” även om man nu måste sitta i stol/rullstol och inte kan cykla på riktigt.

Ansvariga sköterskan tyckte att detta var en utmärkt idé: ”Detta måste du gå vidare med, en sådan produkt skulle vi verkligen behöva!” ”Vi skulle få något meningsfullt och trevligt att göra med våra boende på dagarna, samtidigt som den fysiska rörelsen är mycket positiv”.

Nu finns produkten framme, CE-godkänd och levererad till flera äldreboenden i Sverige: tyvärr hann min pappa inte uppleva den. Fråga: behövs en sådan stimulans på äldreboendena idag?

Hälsningar, Sten Bodin, www.actileg.com

Om skribenten

Lill Jansson
Redaktör för Äldrenytt.se
Telefon: 0735-315237 | Twitter: lilljansson | E-post: lill@minsektor.se

6 Comments on "Gästbloggare: Behöver äldreboendena aktivera de boende?"

 1. Jim-Alex M: Hirschi | 17 januari, 2011 kl. 21:19 | Svara

  Stimulans och framför allt socialt innehåll med kulturella inslag behövs med utgångspunkt utifrån vad den enskilda personen själv vill och har för behov. Det kan handla om sångstunder, dans, poesiaftnar, höglösning, studiecirklar, promenader, kortare utflykter osv. Jag vet att resurserna är begränsade (har själv varit boendechef) men med kreativitet, framförhållning, vilja, planering och stöd av chef går det att ordna. Bland annat för att möjliggöra det inrättade vi för det boende jag var chef på kultursamordnare med ansvar för att arrangera aktiviteter. De äldre ska har rätt till ett värdigt och meningsfullt liv och det måste vi på olika sätt arbeta för.

 2. Birgit Heikkilä, kultursamordnare | 20 januari, 2011 kl. 10:08 | Svara

  Oavsett var vi befinner oss i livet behöver vi känna att livet fyller en mening. Framför allt då man drabbats av sjukdom nedsatta funktioner. Det är ju stunder av glädje, samvaro med andra, stimulans som är bygger upp livskvalitén. Om vi alla drar vårt strå till stacken så skapas kraft och energi för denna verksamhet.

 3. Vivianne Söderman | 20 januari, 2011 kl. 11:13 | Svara

  Var finns denna cykel att få tag på? Har en mamma som sitter delvis förlamad i en rullstol på ett äldreboende. Hon uttrycker själv önskemål om en träningscykel, denna vore toppen.

 4. Hej Vivianne!
  Mer info på http://www.actileg.com, hör gärna av dig!
  Mvh,
  Sten Bodin

 5. Nu kommer 40-talisterna med våldsam kraft! Och dem sätter man inte på vilket boende som helst, och absolut inte utan att själv kunna påverka vardag som helgdag. Underligt egentligen att inte fler (politiker) t.ex. förstår vad som komma skall. Är själv reumatiker, och inser fullt ut hur viktigt det är med aktiviteter både intellektuellt och fysiskt.

 6. Det var gene­röst, jag hade gärna beta­lat van­ligt dvd-pris för denna myc­ket väl­gjorda doku­men­tär. Jag ska hålla utkik efter den i seebpmter.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.