Annons

Gamla. Åldringar. Pensionärer. Seniorer. Årsrika. Äldre. Äldre äldre.

Alla ord i rubriken är ord som försöker ringa in och beskriva en grupp människor – benämna ett kollektiv. För ibland är det väldigt praktiskt att kunna göra det. Nu tycker jag i och för sig att vi gör det lite onödigt ofta, och lite slentrianmässigt, men utan tvekan finns det tillfällen då det inte finns någon poäng med att se alla som individer. Själv tillhör jag t ex gruppen medelålders, och det kan väl vara praktiskt ibland. Och visst är det bra att ha ett ord som ”barn. Eller ”ungdomar”. Vi vet inte exakt vilka vi talar om, men vi vet oftast tillräckligt noggrant (även om ordet ungdomar just, rent åldersmässigt ha justerats uppåt ganska dramatiskt på senare år). Bäst i det här sammanhanget tycker jag för övrigt att ”tonåringar” är, för då vet vi exakt. Jag kan i alla fall konstatera att de här orden i någon mån gör det enkelt att prata om många människor på en gång.

Orden i rubriken är i någon mån ute efter att beskriva en grupp människor, som relativt sett har levt längre än många andra grupper. Problemet är bara att det blir väldigt diffust och åldersspannet enormt och därför inte särskilt relevant. Och dessutom är orden rätt så värdeladdade. Håller ni med om det?

Så jag är på jakt efter nya ord som beskriver människor som har levt relativt länge. För precis som många av er, pratar och skriver jag en hel del om den gruppen, och dagligen kommer jag på mig själv med att inte vara bekväm med de ord jag har. Jag säger att människor är äldre, även om jag inte tycker att de är det. Jag kallar andra för pensionärer fast de inte är det. I brist på annat helt enkelt.

LÄS MER:  Det går snabbt med tekniken i äldreomsorgen... hänger du med?

Så har ni några bra ord? Sådana som ni hittat på själva, hört någon annan använda, eller varför inte – översatt från andra språk. Det finns rimligen kulturer och språk som är rikare än svenskan när det gäller ord för dem som levt längst av oss som lever.

// Lill

6 Comments on "Gamla. Åldringar. Pensionärer. Seniorer. Årsrika. Äldre. Äldre äldre."

 1. För mig klingar benämningen Alter Alter, som i tyskan, väldigt bra!
  Du har ju det förslaget med i Äldre Äldre. Den tyska benämningen ligger bättre i munnen bara. Säkert finns bättre benämningar.

 2. Marie Bengtsson | 30 maj, 2014 kl. 20:56 | Svara

  För mig är ordet seniorer ett bra ord. Fö tycker jag att vi i detta land har en alltför stor åldersnoja Där ålder är viktigare än vem du är. Vi borde mötas mycket mer över åldersgränserna. Barn unga medelålders och äldre. Vi har mycket att lära av varann.

 3. Ingvar Andersson | 2 juni, 2014 kl. 13:32 | Svara

  Ålder är ett mycket trubbigt sätt att benämna en grupp människor.
  När jag springer Göteborgsvarvet så placeras jag i en startgrupp som har prestationsförmågan att springa runt på två timmar. I den gruppen finns män och kvinnor i alla åldrar. Det är väl bra att placeras efter prestation när det gäller att springa. Om det skulle handlat om att få åka billigare på tåget, flyget eller bussen eller att få samhällsstöd på annat sätt får vi ha en annat grupperingskriterium. I vårt samhälle blir det ofta ålder. Men det kan ifrågasättas om det är relevant.
  Varför ska vi ha rösträttsålder, pensionsålder, äldreomsorg, ungdomsrabatt, pensionärsrabatt? Är det inte behovet eller kapaciteten som ska vara kriteriet för stöd, omsorg och rabatter?
  Kan vi till exempel avskaffa äldreomsorgen? Det är ju behovet av stöd och hjälp som biståndsbedöms. Som vi alla vet så uppträder inte behovet av stöd, hjälp, vård eller omsorg vid en viss bestämd ålder. Det behovet kan infinna sig när som helst i livet eller för några nästan aldrig.
  Måste vi tala om, barnomsorg, handikappomsorg, individ och familjeomsorg och äldreomsorg? Varför kan det inte räcka med individomsorg? Det är ju ändå individens behov, oavsett ålder, som ska ligga till grund för samhällets och medmänniskornas omsorg, förväntningar och ansvar.
  Jag blir sextiofem år om tolv dagar. Men jag blir inte pensionär. Jag arbetar vidare och upplever att jag orkar med lika mycket som många som är betydligt yngre. Jag har förutsättningar att utföra mycket som många unga människor inte kan på grund av sjukdom och funktionshinder.
  Jag har samma ekonomiska förutsättningar men får ändå olika rabatter och förmåner när jag fyller sextiofem. Det vore väl bättre att någon yngre som lever med sämre ekonomiska förutsättningar fick dessa förmåner.
  Ålder är inget bra kriterium för gruppering, inte ens i skolåldern. Vi har ju lärt oss att åtminstone tänka och tala om livslångt lärande.
  Lycka till med att leva livslångt!
  Ingvar

 4. Garanterat kommer Du Ingvar Andersson att må mycket sämre, när Du blir femton år äldre. Då har förmodligen krämpor och diagnoser hunnit ifatt Dig.
  Och det är då det känns bättre för oss riktigt gamla att bli benämnda Äldre Äldre.

 5. Marie Bengtsson | 5 juni, 2014 kl. 07:13 | Svara

  Så bra skrivit Ingvar. Vi är allt för fixerade vid åker. Jag tror att våra tankar kring detta även påverkar vår hälsa. Naturligtvis är det vanligare med fler krämpor med ökad ålder. Men då är det än viktigare hur man ser på sig själv. Att hitta saker som fyller din dag med glädje gör tror jag att du förblir ung i ditt sinne och mår bättre.

 6. päivi Ailarskogh | 19 oktober, 2018 kl. 10:54 | Svara

  Äldre vuxna..

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.