Annons
Denna artikel är en annons i samarbete med Norrlands Yrkeshögskola.

Från undersköterska till egenföretagare!

Elin Dahl bor i Vindeln, ett samhälle 6 mil från Umeå där hon för 12 år sedan började jobba som undersköterska direkt efter gymnasiet. Elins omhändertagande personlighet gjorde att hon ibland gav enklare fotvård till de som önskade på de äldreboenden och i hemtjänsten där hon arbetade. Men för att kunna göra det riktigt och rätt kände Elin att hon behövde större kompetens inom området. 

Efter flera års funderande bestämde hon sig till slut för att söka en yrkeshögskoleutbildning och läsa till medicinsk fotterapeut vid Norrlands Yrkeshögskola. Valet att välja en yrkeshögskoleutbildning var ganska enkel;

  • Det kostar inget att läsa
  • Du vet att det bara är 1,5 år innan du får din examen
  • 9/10 som går utbildningen har ett jobb efter avslutad utbildning

Yrkeshögskoleutbildningar är behovsförankrade utbildningar som styrs av ledningsgrupper från arbetsmarknadens parter. Det är alltså andra fotterapeuter som har satt ihop utbildningen och som vet vilken kompetens de framtida fotterapeuterna måste ha för att klara av yrket. Men det viktigaste av allt var skolans upplägg med den arbetsplatsförlagda LiA (Lärande i arbete), som också visade sig vara den roligaste biten enligt Elin.

– Att få komma ut bland aktiva fotterapeuter och få uppleva hur det är att ta emot kunder, utföra behandlingar, boka kunder, beställa produkter, sköta en salong, göra behandling på svårt sjuka personer har varit extremt lärorikt berättar hon.

”Det roligaste med denna resa är alla nya vänner och den kunskap och kompetens man får inom ett område som få personer behärskar”

När 1,5 år hade gått och tiden för examen började närma sig hade Elin redan hyrt en lokal i Vindeln och varit i kontakt med företagslotsen i kommunen. Tack vare denna hjälp kunde hon, då examensbeviset var i hennes hand, starta sin verksamhet med ”starta eget” bidrag och andra bidrag hon fått tips om att söka.

Precis fyllda 30 år och mitt under en pandemi öppnar Elin dörrarna till sin klinik Fröken fot i Vindeln.

– En läkare rekommenderade min klinik till en patient som jag sedan hjälpte få bort sin smärta, det är ren glädje berättar Elin.

Hon rekommenderar verkligen att utbilda sig till medicinsk fotterapeut – ett superroligt jobb men framför allt är ett väldigt viktigt arbete.

Elin tycker också att hon genom sin medicinska kunskap nu vet hur en sjukdom kan påverka fötterna. Hon har även lärt sig hur hur dåligt skötta fötter kan leda till smärta inte bara i fötterna utan i hela kroppen. All denna kunskap hon tycker är väldigt värdefull att veta.

I sin utbildning har hon även fått lära sig att arbeta preventivt. Hon har lärt sig att förhindra eventuella sår hos ex diabetiker och på så sätt lyckats höja de personernas livskvalitet. Olika saker och olika händelser som ger mening med arbetet, enligt Elin.

Det är idag ett stort behov av medicinska fotterapeuter. Behovet kommer öka då pensionsavgången är stor i hela landet.Ett avslutande ord från Elin som sammanfattar allt.  – Att kunna ge livsglädje till så många under en arbetsdag är det bästa med mitt yrke, att få se glädjen hos personerna efter behandlingen, att få höra en kund säga att det ”Känns som att jag svävar på moln”. Sådana ord glädjer mig varje dag och gör att jag älskar mitt jobb.

Vill du veta mer om utbildningen är du välkommen att kontakta Sara Edfalk på mail; sara.edfalk@nyhs.se  eller läsa mer och anmäla dig till utbildningen på  www.nyhs.se >>>

Denna artikel är en annons i samarbete med Norrlands Yrkeshögskola.

Om skribenten

Linda Marklund
VD och Marknadsansvarig Min Sektor AB
Telefon: 0703-404020 | Twitter: | E-post: linda@minsektor.se

Bli den första att lämna en kommenter på "Från undersköterska till egenföretagare!"

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.