Annons

Fram med förslagen istället

Ni som är intresserade av vad som händer på Facebook har kanske noterat att det där finns grupper av olika slag man kan gå med i, utifrån vad man nu råkar vara intresserad av. En del av grupperna är öppna och alla är välkomna, andra är lite mer slutna och man behöver s a s bli godkänd för att vara med. Bland annat så finns ett antal grupper för folk som är intresserad av frågor som handlar om äldreomsorg, och det är bra. Facebook och andra sociala medier fantastiska uppfinningar för att sprida kunskap och information. Här finns både frågor och svar.

Det finns dock ett par Facebookgrupper som mest verkar ägna sig åt gnäll. Det där vanliga om hur hemsk äldreomsorgen är och hur hemska cheferna är och hur hemska politikerna är. Och visst, det får man väl lägga sin kraft på om man vill och ingen tvingar mig att vara med i grupperna. Fast jag vill ändå säga att jag blir trött av alltsammans. För vad är poängen? Vad är vitsen med alla eländesbeskrivningar utan några som helst förslag på konstruktiva lösningar? Vitsen med att göra sig själv till ett offer och tycka att det är något annat eller någon annan som ska förändras?

Självfallet kan mycket bli bättre och en del av det handlar om politiska prioriteringar eller ledarskap, och då ligger det i sakens natur att det går lite trögt. Men är det inte så att äldreomsorgens kvalitet till stor del beror på det vardagliga arbetet. Om hur man organiserar verksamheten och hur man ser på dem man är anställd för att ge vård, omsorg och service. Lite olika beroende på vilken yrkeskategori man till hör och vilket uppdrag man har. Och det är ju faktiskt så, att med samma summa pengar kan två olika äldreomsorgsverksamheter leverera äldreomsorg av helt olika kvalitet, och frågan är väl om det inte är så att i de personalgrupper som levererar den bättre kvaliteten – där gnälls det mindre än i de andra. För det kostar kraft att gå runt och vara missnöjd, kraft som kan läggas på något konstruktivt istället.

LÄS MER:  Roligt?

Jag säger inte att man ska vara tyst och låtsas att allt är bra. Jag säger bara att vi alla väljer vad vi lägger vår energi och vårt fokus på och att man blir trött av att vara missnöjd. Fram med konkreta förslag till förändring istället. Sådana som var och en kan ta tag i själva, och börja där.

Så tycker jag. Vad tycker ni? // Lill

Om skribenten

Lill Jansson
Redaktör för Äldrenytt.se
Telefon: 0735-315237 | Twitter: lilljansson | E-post: lill@minsektor.se

9 Comments on "Fram med förslagen istället"

 1. Maria benini | 8 januari, 2013 kl. 21:43 | Svara

  Bra sagt!kan inte annat än hålla med personligen orkar jag inte med negativa. kommentarer 😉

 2. Att gnälla som du uttrycker är ett uttryck för vanmakt och att ingen lyssnar på mig. Inte heller tror jag att människor vet om att de av somliga kan uppfattas som ”gnälliga”. Vad är det för skillnad på gnällighet och att framföra kritik? Finns inte svaret hos den som lyssnar? Jag skulle tro det.

 3. Mycket bra sagt! Vi behöver fokusera på vad vi ska och vad vi vill göra bättre och fokusera på det. Då händer det saker och uppmärksammar vi vad som fungerar och bygger på det så hittar vi också lösningar på det som inte fungerar. Hur mår våra äldre av att vi klagar? De vi finns till för känner sig än mer som en belastning. De är värda allt gott! Vi behöver prata om förbättringsmöjligheter på ett mer positivt sätt! Jag citerar en känd elitidrottsman ”Ingenting är omöjligt!”

 4. Värt att tänka på och bra skrivet! Jag tycker några av nyckelbegreppen handlar om ’konstruktiva lösningar’ och ’konkreta förslag till förändring’, som du skriver.
  Det finns sånt som kan bli bättre, sånt som inte alls fungerar, men utan lösningar och förslag är risken stor att mina kommentarer uppfattas som gnälliga och att det inte leder till några förbättringar…
  Kanske finns det även hos oss ett behov av dessa grupper/mötesplatser för att bli av med det negativa? Förhoppningsvis kan nästa steg bli att använda energin till att förbättra kvaliten istället! Jag hoppas!!!

 5. Det är upp till var och en att tycka vad de vill……En resa börjar alltid med ett första steg….den grupp jag är med i har börjat så stilla med att läsa av, vad som är huvudproblemen…Det är inte alltid det proffsiga upplägget som attraherar ”vanligt” folk….
  MVH Jane K

 6. Självfallet är det upp till var och en att tycka vad de vill, jag tycker ju t ex att det gnälls för mycket :-), och det är det ju inte alla som håller med om. Fast Jane, jag förstår inte riktigt hur du menar när du säger att det inte alltid är det proffsiga upplägget som attraherar vanligt folk. Proffsigt upplägg i vilket sammanhang?

  Ha det gott i helgen Alla! // Lill

 7. http://suntliv.nu/Amnen/Halsa/Artiklar-om-halsa/De-sju-kommunikationssynderna/

  Att gnälla är en kommunikationssynd. Ett tips är att avsätta tid för att gnälla. Är det någon som har prövat det?

 8. Jane Knudsen | 23 mars, 2013 kl. 11:00 | Svara

  Först kanske du är snäll och förklarar vad du menar med gnäll…..
  För mig finns inte gnäll utan det finns oftast en tanke bakom det som sägs….är det gnälligt att vilja byta apelsinmarmelad till aprikos istället….???
  Att kalla en åsikt för ”gnäll” kan vara ett sätt att trycka ner den som vill något annat. Det är väldigt lätt i en utsatt situation känna sig överkörd, att inte det jag säger är av värde…
  Proffsigt upplägg får mig till att tänka …det ligger pengar bakom…det är någon som skall tjäna pengar på det här…

 9. Bengt Larsson | 23 mars, 2013 kl. 18:41 | Svara

  Vitsen med gnäll är väl att jag skall få ut mig min frustration när jag inte har några konstruktiva lösningar.

  Jag fick ta primärvårdchefen till hjälp få att få ut journaler,
  Efter 6 månaders kamp fick verksamhetschefen sparken.
  Mors SSK, har fått en skarp tillsägelse av MAS att det ingår i hennes arbetsuppgifter att lyssna på anhöriga. mm mm mm
  Under den tiden jag har kämpas och gnällt, har jag fått så mycket stöd i mitt gnäll, så jag har kunnat gå vidare.
  Nästa gång någon annan gnäller kan jag med min erfarenhet hjälpa andra att gå vidare.

  Jag tillhör yrkeskategorin filmarbetare och har aldrig brytt mig om hur vården fungerar av äldre då det inte varit aktuellt förrän nu.

  Just nu utreder socialstyrelsen vårt fall och ytterligare sex stycken.

  Tack vare mitt gnäll har jag fått mycket konstruktiv hjälp hur jag skall hantera situationen.

  Under den åtta månader långa väntetiden innan jag fick svar från regionen vad som gått fel i vårt och de andra sex fallen har mor ytterligare en gång blivit medicinförgiftad, och det gick så långt så vi började planera inför hennes begravning innan jag insåg att mor var förgiftad.

  Sluta med att dra alla över en kam, läs vad som kommer fram istället av vissa personers gnäll.

  Vissa grupper få Facebook försöker istället låtsas som om inga problem finns, raderar inlägg när personer i sin förtvivlan försöker hitta stöd i sin kamp och ber Gustav 75 att hålla tyst.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.