Annons

Frågor och svar om äldres mun- och tandhälsa; dagens ämne är eltandborstar

Petteri Sjögren, som är tandläkare på Oral Care, svarar här på läsarfrågor om äldres mun- och tandhälsa. Ämnet för dagen är eltandborstar. Har du andra frågor om borstning med eltandborste eller om något annat som rör äldre personers mun- och tandhälsa? Skicka din fråga till mig. // Lill lill@minsektor.se

Fråga: Varför rekommenderas eltandborste? Vad är skillnaden mellan de olika tandborstarna?

Svar: Eltandborsten har visats vara effektivare i att avlägsna beläggningar (matrester och bakterier) på tänderna och är lättare att använda rent motoriskt. Det finns många skillnader mellan olika tandborstar, vilket är svårt att gå igenom i detta forum. Men generellt sett bör man välja en mjuk eller extra mjuk tandborste. Apoteket har många olika tandborstar i sitt sortiment som är bra.

Fråga: Kan användandet av eltandborste underlätta för äldre, handikappade så deras mun/tandvård blir bättre?

Svar: Ja, det är oftast enklare att få rent med en eltandborste då man slipper utföra repetetiva rörelser. Eltandborsten utför ju dessa rörelser själv med sitt borsthuvud. Ofta är även skaftet tjockare och därigenom mer greppvänligt.

Fråga: Kan man borsta löständer med en eltandborste då tänderna sitter kvar i munnen?

Svar: Nej, det skall man absolut inte göra. Protesen måste tas ut från munnen. Det är viktigt att göra rent även under protesen.

Fråga: Kan man borsta löständer med en eltandborste eller är det så att äldres tänder tar skada avsådana tandborstar?

Svar: Rent tekniskt spelar det mindre roll om du bostar protesen med en eltandborste eller en vanlig tandborste, men protesen måste tas ut från munnen. Det är viktigt att göra rent även under protesen. Äldres tänder tar inte skada av normal användning av eltandborste.

Fråga: När det gäller demenssjuka är det ibland oerhört svårt att få tillträde till munnen för att hjälpa till med tandborstningen. Lock och pock behövs på olika sätt. Det är inte så vanligt med el-tandborstar till äldre på våra särskilda boenden. Nu till frågan: Anser du att det skulle underlätta tandborstningen och därmed förbättra munhygienen om el-tandborste användes i högre grad i samband med tandborstning hos personer med demensjukdom?

Svar: Det är oftast enklare att få rent med en eltandborste då man slipper utföra repetetiva rörelser. Eltandborsten utför ju dessa rörelser själv med sitt borsthuvud. Ofta är även skaftet tjockare och därigenom mer greppvänligt. Även för den som hjälper till med tandborstningen.

Fråga: Jag har fått förfrågan om det är en risk att lagningarna släpper  på grund av att ha borstat med eltandborste. Är den för effektiv?

Svar: Vanliga eltandborstar är inte skadliga för fyllningar i normal användning. Om en fyllning lossnar vid normal borstning är den ”dålig” och hade snart trillat ut ändå, eller bör avlägsnas (bytas ut) av en tandläkare.

 

 

Om skribenten

Lill Jansson
Redaktör för Äldrenytt.se
Telefon: 0735-315237 | Twitter: lilljansson | E-post: lill@minsektor.se

Bli den första att lämna en kommenter på "Frågor och svar om äldres mun- och tandhälsa; dagens ämne är eltandborstar"

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.