Annons

Förändras musiksmaken med åldern?

Jag har börjat lyssna på jazzmusik. Inte så ofta och bara kortare stunder och jazzmusiken jag lyssnar på är av det lättare slaget. Mina spellistor innehåller klassiska jazzhits som jag kan sjunga med i, så det är verkligen ingen experimentell finsmakarjazz jag lyssnar på. Men ändå är jag förvånad. Jag trodde aldrig att jag självmant skulle lyssna på jazz och jag undrar om det har med åldern att göra. Händer det något med ens musiksmak när man passerat femtio och är nästa steg i så fall dragspelsmusik? Jag minns ett samtal jag hade med en arbetskompis för många år sedan när jag jobbade på ett äldreboende. Det skulle komma en dragspelstrio och spela på boendet och jag undrade varför vi bjudit in just en dragspelstrio. Var det verkligen vad de som bodde på boendet helst ville lyssna på? Min arbetskompis tyckte att frågan var konstig, för henne var svaret självklart. ”Gamla gillar dragspelsmusik”, sa hon och jag kommer ihåg att jag tänkte att hon hade fel och jag sa något i stil med att ”när vi blir gamla kommer vi inte att gilla dragspelsmusik, vi kommer fortfarande att lyssna på rock och punk, precis som vi gör nu”. Jag tror fortfarande samma sak. Att vi åldras utifrån de personer vi är och att inget förändras per automatik bara för att vi blir äldre och att vi därför nog har ungefär samma musikpreferenser när vi blir äldre som vi haft när vi var yngre. Själv lyssnar jag i stora drag på samma musik som jag gjorde för trettio eller fyrtio år sedan även om jag ibland tar till mig en ny musikgenre eller en ny artist och jag är ganska säker på att jag kommer att föredra rock framför dragspel om jag blir äldre och kanske bor på ett äldreboende. Men jag kan ha fel.

LÄS MER:  Mer och mer oss själva ju äldre vi blir

Vad har ni för erfarenheter? Har er musiksmak förändrats med åldern?

Om skribenten

Lill Jansson
Redaktör för Äldrenytt.se
Telefon: 0735-315237 | Twitter: lilljansson | E-post: lill@minsektor.se

Bli den första att lämna en kommenter på "Förändras musiksmaken med åldern?"

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.