Annons

Filosofi på jobbet

För över trettio år sedan läste jag filosofi på universitetet. Av någon anledning, som jag inte minns, blev det inte mer än en termin. Fram tills nu. För nu har jag börjat läsa filosofi igen. Kursen jag läser för tillfället är en kurs i Etik. Det betyder att jag lär mig om olika teorier om vad som är rätt och fel och varför det är rätt och fel. Kort kan jag berätta att det finns tre grundläggande teorier om vad som avgör om en handling är rätt eller fel. Den första handlar om handlingens konsekvenser. Om du gör något som kommer att resultera i något bra, så gör du rätt. Om du däremot gör något som kommer att resultera i något dåligt, så gör du fel.  Det är alltså inte vad du gör som avgör om du gör rätt eller fel, det är konsekvenserna av din handling som är det viktiga i sammanhanget. Den andra teorin handlar istället om plikt och principer. Gör du din plikt och det du har sagt (eller blivit tillsagd) att göra, så gör du rätt. Gör du något annat, gör du fel. Till sist den tredje teorin, som menar att det är själva anledningen till att du gör något, som avgör om ditt agerande är rätt eller fel. Har du ett gott syfte med det du gör, så gör du rätt. Om inte, gör du fel. Mina beskrivningar av de här tre teorierna är naturligtvis klumpiga och det är bara att hoppas att min lärare inte läser det här, men förhoppningsvis går det ändå att förstå skillnaderna mellan dem.

LÄS MER:  Halvbra

När jag läste filosofi för trettio år sedan, uppfattade jag alltsammans som ganska teoretiskt och det var svårt att hänga upp alltsammans på något konkret. Idag kan jag förstå olikheterna i teorierna och se att det går att tänka på olika sätt och att det dessutom kan uppstå konflikter när vi tänker olika om vad som är rätt och fel. För det gör vi ju, tänker olika. Även i en arbetsgrupp på jobbet. Om jag tänker på de grupper som jag ingått i på olika arbetsplatser och på den jag ingår i nu, kan jag se att det finns personer som dundrar på och har fullt fokus på att uppnå något specifikt (konsekvenserna är viktigast, dvs teori nummer 1). Samtidigt finns det personer som bara gör det de uppfattar att de ska göra (plikten är viktigast, dvs teori nummer 2). Slutligen de som drivs av att göra gott, även om resultatet inte alltid blir så gott (själva anledningen är viktigast, dvs teori nummer 3).

Det ena behöver inte vara bättre än det andra, men precis som mina kurskompisar och jag vänder och vrider på de olika teorierna, vore det kanske bra om vi gjorde det lite grand även i andra sammanhang och varför inte på jobbet. För vad vi än tycker så säger de olika teorierna en del om olika drivkrafter och kan vi få större förståelse för varandras drivkrafter, tror jag att en grupp kan åstadkomma ännu mer bra saker tillsammans. Så ett och annat filosofiskt samtal på jobbet är nog inte så dumt.

LÄS MER:  I Kalmar finns en guldbuss

Vilken teori använder du förresten själv, när du funderar på vad som är rätt och fel i en specifik situation?

Allt gott! // Lill

 

Om skribenten

Lill Jansson
Redaktör för Äldrenytt.se
Telefon: 0735-315237 | Twitter: lilljansson | E-post: lill@minsektor.se

Bli den första att lämna en kommenter på "Filosofi på jobbet"

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.