Annons

Filosofi för den som vill

Just nu läser jag en bok som heter Lev hela livet: Filosofiska tankar om ett lyckligt och meningsfullt åldrande. Boken är skriven av en professor i filosofi som heter Bengt Brülde och är en uppmaning om att fundera och planera kring vårt eget åldrande. I boken får vi fyra modeller att fundera och planera utifrån. Syftet med alla fyra modellerna, som kan ses som strategier, är att de ska hjälpa oss att leva ett lyckligt och meningsfullt liv även när vi blir äldre. Här är de fyra modellerna:

  1. Uppskjutandemodellen, som är precis vad det låter. Vi kan helt enkelt göra vad vi kan för att skjuta upp åldrandet. Här gäller det alltså att hålla sig ”ung” så länge det bara går. Träna, äta hälsosam mat och vara aktiv på alla möjliga olika sätt. Allt för att skjuta upp åldrandet (eller snarare känslan av åldrande).
  2. Copingmodellen i sin tur, manar till andra åtgärder. Här handlar det om att möta åldrandet med kunskap. Vi ser problemen som väntar, vi vet att vi kan drabbas av funktionsnedsättningar, sjukdomar, ensamhet och mycket annat. Så därför tar vi reda på fakta och förbereder oss.  
  3. ”Försvaret mot ålderismen” är modellen som tar sig an omgivningen. Utan tvekan påverkas vi av samhällets syn på äldre människor och inte sällan blir äldre människor åsidosatta och betraktade som lite mindre vetande och värda av omgivningen. Därför ska vi påverka de normer som finns och förändra omgivningen, kanske snarare än oss själva.  
  4. Möjlighetsperspektivet till sist, har fokus på det som faktiskt kan bli bättre när vi blir äldre. Vi behöver t ex inte lönearbeta och har därför mer tid till sådant vi vill göra och som vi kanske inte hunnit med tidigare. Tid till relationer och aktiviteter och tid till att hjälpa andra, om vi vill. Vilka möjligheter, kan vi tänka.
LÄS MER:  Hänger det på motivationen?

Nu vet inte jag hur intresserade ni är av filosofiska modeller och strategier, men kanske är det så att när man arbetar med äldreomsorg och därför möter många äldre personer, så funderar men lite extra på sitt eget åldrande. Och kanske kan man då ha nytta av de här fyra modellerna.

Om inte, finns mycket nytta bland länkarna i nyhetsbrevet. // Lill

Om skribenten

Lill Jansson
Redaktör för Äldrenytt.se
Telefon: 0735-315237 | Twitter: lilljansson | E-post: lill@minsektor.se

Bli den första att lämna en kommenter på "Filosofi för den som vill"

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.