Annons

Ett värdelöst ord?

Tidigare i våras pratade jag med två gymnasieelever som höll på med ett specialarbete om åldersdiskriminering och äldres delaktighet i samhällslivet. Som ni förstår var ämnet brett och vi pratade om alltifrån attitydförändringar till bostäder och sjukvård. De båda eleverna var engagerade i ämnet och hade mängder av egna idéer och inte minst inom teknik- och digitaliseringsområdet. När jag däremot frågade dem om ålder och hur gammal man är när man är äldre, då blev det stopp. De hade inget svar på den frågan, vilket inte är konstigt och det har inte jag heller. En av eleverna föreslog att gränsen kanske går vid sextio, men hon ändrade sig snabbt eftersom hon insåg att flera av hennes lärare är över sextio och dem uppfattar hon verkligen inte som äldre. Själv sa jag att jag känner en hel del sjuttiofemåringar, som jag aldrig skulle kalla för äldre och som inte heller ser sig själva som äldre. Däremot känner jag sjuttioåringar som jag uppfattar som äldre och som jag tror själva gör det också. Poängen är att äldre inte nödvändigtvis har med ålder att göra, åtminstone inte med en konkret ålder. Snarare verkar det finnas ett långt åldersspann där det händer något med åldrande och där vi till sist blir äldre och därmed ingår i gruppen äldre. Spelar det då någon roll, kan man tycka. Kan vi inte bara enas om att vi människor åldras i olika takt och att vi en dag alla blir äldre? Jo, kanske. Men då blir det också svårt att prata om äldre, åtminstone om det ska ha med ålder att göra. Ordet äldre är i grunden ett komparativt ord, dvs ett ord som ska användas för att tydliggöra att någon eller något är äldre än någon eller något annat. Jag är t ex äldre än mina barn och min bil är äldre än grannens bil. Att använda ordet för att prata om en väldigt stor grupp av människor, precis som vi klumpar ihop yngre och kallar dem för barn, det fungerar inte alls. I det sammanhanget är äldre ett värdelöst ord. Eller vad tycker ni?

LÄS MER:  Namaste. Arbetstider behöver inte (alltid) vara huggna i sten.

fungerar inte alls. I det sammanhanget är äldre ett värdelöst ord. Eller vad tycker ni? Kan ni förklara när en person är äldre?

Om skribenten

Lill Jansson
Redaktör för Äldrenytt.se
Telefon: 0735-315237 | Twitter: lilljansson | E-post: lill@minsektor.se

2 Comments on "Ett värdelöst ord?"

  1. Per Erik Fahlén | 31 maj, 2021 kl. 09:51 | Svara

    Har alltid föredragit ordet årsrika.

    • Lill Jansson | 31 maj, 2021 kl. 11:12 | Svara

      Ja, det är ju ett ord som används mer och mer. Men samma problem med det som med ”äldre”, tycker jag. För när är man årsrik, i vilken ålder?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.