Annons

Ett monotont arbete?

Statistiska centralbyrån undersöker regelbundet hur många av oss som har monotona arbeten och hur många av oss som tycker att vi har för enkla arbetsuppgifter. Och innan jag går vidare ska jag berätta att som monotont arbete räknas arbeten där man upprepar samma arbetsmoment fler än en gång per timme, så uppfattar jag det – även om jag tycker att det är en luddig definition. Men det klart, det beror väl på vad som räknas som ett arbetsmoment.

LO konstaterar nu i en rapport, som bygger på just SCB’s arbetskraftundersökningar, att allt fler arbetare och lägre tjänstemän tycker att kraven på kompetens är för låga, dvs arbetsuppgifterna är för enkla och att man inte utvecklas i sitt arbete, och att även om utbildningskraven och utbildningsnivåerna har stigit så har inte komplexiteten i alla arbeten gjort det. I klartext att arbetsgivaren ställer onödigt höga krav på utbildning och efterfrågar kompetens som inte behövs.

Vad jag förstår handlar rapporten främst om arbeten i industrin, jag tror det i alla fall, men jag kan inte låta bli att tänka på arbeten inom vård och omsorg. Är det så att även en del av dem är för enkla i relation till den kunskap vi har idag. Till vad vi lär oss i skolan och i livet i övrigt. Den allmänna kunskapsnivån är ju så mycket högre idag än tidigare.

För även om vi rent allmänt kan mer idag än tidigare, ser många arbetsuppgifter – åtminstone i princip – ut som de gjorde tidigare. Äldre människor som behöver hjälp av äldreomsorgspersonal behöver hjälp med det vardagliga. Med att komma upp ur sängen och gå på toaletten och äta och allt det där, och de arbetsuppgifterna – att hjälpa till med det – ser ut som de gör oavsett hur grundskolan eller gymnasiet utformas.

LÄS MER:  Vaccinationskrav?

Nu kan allt det där göras på olika sätt, hjälpen kan ges på olika sätt. Definitivt på bättre eller sämre sätt. Det kan göras med respekt för integritet och med insikten om att alla är olika och det kan göras på motsatt sätt. Och tanken är väl att vi genom att gå på Omvårdnadsprogrammet på gymnasiet (eller om vi utbildar oss i vuxen ålder) ska få med oss kunskap som bidrar till att vi gör det på bästa sätt. Men tänk om det är så att ju mer vi lär oss innan vi börjar arbeta i äldreomsorgen, desto mer monotont tycker vi att arbetet är, och desto mindre benägna är vi att arbeta kvar (eller ens börja).

Vad tycker ni? Är arbetet i äldreomsorgen monotont eller inte? Och om ni tycker det – hur kan man komma runt det? //Lill

Om skribenten

Lill Jansson
Redaktör för Äldrenytt.se
Telefon: 0735-315237 | Twitter: lilljansson | E-post: lill@minsektor.se

5 Comments on "Ett monotont arbete?"

  1. I grunden handlar det om hur samhället har utvecklas och synen på medmänniskorna. Med kortare intervaller blir personalen mer livegna, utbytbara, trenden med bemanningsföretag och osäkra anställningar gör att detta är lönsammare, än att utveckla arbetsinnehållet och där med sin personal

  2. Jag ser en risk i att det ökande dokumentationskravet kring ”utförda insatser” tar bort fokus från det mänskliga mötet (mellan vårdaren och den som behöver hjälp) och kan medföra att arbetsinsatserna efterhand känns alltmer monotona

  3. Om man har en bra och mångsidig utbildning så behöver man inte känna att arbetet är monotont inom äldreomsorgen. Då har man en ”ryggsäck” med olika verktyg för att själv kunna vara med och påverka verksamheten och utvecklingen.

  4. Mkt bra att du tar upp detta. För vi måste komma ihåg att hur mkt vi än utvecklar arbetets innehåll är det till syvende och sist ett antal arbetesuppgifter som måste göras och som är monotona. Såna arbetsuppgifter finns det i alla jobb och delvis handlar det om att stå ut och försöka kompensera med mer stimulerande arbetsuppgifter.

  5. Gunnar Brolin | 19 oktober, 2011 kl. 14:09 | Svara

    Ni fyra kommentatorer till ett monotont arbete har inte så stor vetskap om vad ett monotont arbete är! Konsten att dagdrömma och ändå utföra ett perfekt arbete, räddar en från monotonins förödelse!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.