Annons

Ett matproblem?

Varje vecka läser jag en stor mängd artiklar och notiser, som på olika sätt handlar om äldreomsorg. Det mesta passerar mitt huvud rätt smidigt, både sådant som inspirerar och sådant som känns som gammal skåpmat. Jag läser, noterar och så är det inte mer med det. Men så finns de där artiklarna som inte alls bara glider igenom min hjärna. Utan istället fastnar där och skaver lite grand. För att jag inte riktigt begriper det jag läst.

En sådan artikel läste jag nu i veckan, på Sveriges radios hemsida. I den stod att PRO i Skövde fortsätter att kämpa för att få bort matlådorna i hemtjänsten. Ni vet sådana där matlådor som kan beviljas som insats när man inte klarar att laga sin egen mat. I det här fallet i Skövde, var PRO oroliga för att det kan finnas tillsatser i matlådorna, E-nummer och annat.

Huruvida det finns olämpliga tillsatser i matlådorna i Skövde, det har jag naturligtvis ingen aning om. Oron kan jag dock begripa, även om jag sällan är orolig själv för vad jag äter. För matoroliga, det vet jag att många är – oavsett ålder och oavsett vad man äter till lunch eller middag. Vad jag däremot har svårare att förstå, det är varför PRO, och andra som inte gillar den där typen av hemtjänstmatlådor, inte bara struntar i att driva frågan – struntar i den helt och hållet. För det finns rimligen alternativ för dem som äter färdiglagad mat. Frysdiskarna är ju fulla av olika maträtter i portionsstorlekar. Alltifrån husmanskost till indiska rätter. Jadå, jag är full medveten om att inte alla äldre människor gillar indisk mat (det gör inte alla yngre heller), min poäng är bara att det finns annat att välja på, om man är missnöjd med den mat som levereras. Man måste väl inte äta den där maten som kommunen har upphandlat. Likaväl som man kan få hjälp med att få sådan mat levererad hem, kan man väl få hjälp med att få annan färdiglagad mat hem. Eller? Är det här skon klämmer? Är det svårare att få en inköpsinsats beviljad än en matinsats? Om inte, vad är då problemet?

LÄS MER:  Röstens betydelse

I så många år har jag hör människor klaga på den där hemtjänstmatlådematen. Alltifrån att den är smaklös och ser trist ut, till att – som i Skövde – att man är rädd för att det finns olämpliga tillsatser i den. Men så strunta i den då. Ät något annat. För det måste väl ändå vara möjligt? Eller går inte det?

Kan ni hjälpa mig att reda ut det här? För här har jag uppenbarligen en kunskapslucka. Finns det något som hindrar att man äter annan färdiglagad mat om man inte gillar den där maten, som PRO i Skövde är så skeptiska till?

Hej så länge! // LIll

PS. Det klart att jag fattar att många hellre skulle vilja ha hemlagad mat. Det här handlar bara om valet mellan olika typer av färdiglagad mat.

Om skribenten

Lill Jansson
Redaktör för Äldrenytt.se
Telefon: 0735-315237 | Twitter: lilljansson | E-post: lill@minsektor.se

3 Comments on "Ett matproblem?"

 1. Kampen handlar väl inte om vilken typ av matlåda man vill ha, utan snarare om rätten att kunna få hjälp i hemmet av kommunens personal att laga den mat man själv väljer.

  Jag själv jobbar inom funktionshinderområdet och detta är ett högaktuellt team även hos oss. Det känns inte personligt och individuellt att äta färdiglagad mat och många anser att det är mycket bättre att man blir serverad en måltid som har slängs ihop av olika halvfabrikat av stressad personal utan kockutbildning eller någon specifik kunskap om näringslära.

  Jag tycker nog att de noggrant näringsberäknade och professionellt tillagade matlådorna är bättre.
  /Anette

 2. Theres Sahlström | 14 november, 2013 kl. 13:47 | Svara

  De går utmärkt att välja annan färdiglagad mat ur butiken, som du nämner är det då inköp. Det går också bra att få hjälp att värma mat, t.ex när anhöriga har lagat favoriträtter.

  Mat och måltid ska vara något att se fram emot. Att inte längre kunna laga den själv innebär för de allra flesta en kompromiss och att en del av matglädjen försvinner.

  Matleverans från kommunen är då ett sätt att erbjuda ”matlådor” som garanterar näringsinnehåll utifrån rekommendationer för äldre samt håller god hygienisk kvalitet (vilket miljöinspektörerna regelbundet granskar). I Skövde erbjuder vi flertal rätter att välja emellan för att, så långt det är möjligt, kunderna ska kunna välja mat som de tycker om må det vara husmanskost eller mat med internationell prägel.

  Dialog med såväl kunder som leverantör leder till utveckling. De allra flesta av de som får matleverans är nöjda och mycket nöjda.

 3. Åke Askensten | 14 november, 2013 kl. 15:28 | Svara

  Tredje stycket var ”svårare att förstå”…

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.