Annons

En Kost- och energidag som gav kunskap och tankar om äldre människors aptit och kostvanor

Anja Saletti, jag och Pernilla Fagerlin produktchef på Procordia

Vi var 400 personer som bl a lysnnade på Anja Saletti och provsmakade mat från Liva Energi

Nyponsoppa med extra näring. Gott som mellanmål.

För ett tag sedan var jag på en Kost- och energidag i Borås. Arrangörer var Procordia, som lagar mat till äldre människor. Maten går under namnet Liva Energi, och det som är speciellt med den maten är att den är extra energiberikad, så att man ska få i sig all näring man behöver även om man inte äter en så stor portion, vilket är bra tänkt eftersom många äldre faktiskt äter ganska små portioner. Själv gick jag till Kost- och energidagen för att lyssna till en föreläsning med Anja Saletti. Hon är dietist och forskare vid Uppsala universitet och hon visade redan på 90-talet siffror som bevisade förekomsten av undernäring.

Vi var fyrahundra personer i publiken, de allra flesta kom från hemtjänst och särskilda boenden, och Anja Saletti började med att prata om vad det kan finnas för skäl till att äldre personer äter för lite. Det kan handla om allt från att man har svårt att svälja till att man är deprimerad. Men i de allra flesta fall går aptiten och mängden mat att påverka. ”Jobba med mellanmålen”, sa hon och berättade att den vanligaste formen av mellanmål är kaffe och bulle, vilket inte är särskilt lyckat ur ett näringsperspektiv. Det är alltså något att tänka på om man arbetar i äldreomsorgen. Hon pratade även om att hålla koll på de äldres vikt, minsta tendens till viktminskning är viktig att uppmärksamma. Att någon minskar ett hekto i vikt på en vecka är väl oftast inte något vi tänker på. Men ett hektos viktminskning vecka efter vecka blir mycket till slut.

Intressant var det även när Anja Saletti reflekterade över vem som har ansvaret för att äldre människor får i sig den mat och den näring de behöver. Är det deras eget ansvar? Är det vårdpersonalens? Chefernas? Politikernas? Hon landade i att alla har ett gemensamt ansvar och att det viktigaste är att man i äldreomsorgen tydligt uttalar vem som har ansvar för vad, dvs att alla yrkeskategorier vet vad som ingår i yrkesrollen och i arbetsuppdraget. Föreläsningen var en av de bättre jag varit på den senaste tiden och får du möjlighet att vara med på en av Liva Energis Kost- och energidagar ska du ta chansen. // Lill

PS. Vill du veta mer om Liva Energis energiberikade mat för äldre, så hittar du information här>>

Om skribenten

Lill Jansson
Redaktör för Äldrenytt.se
Telefon: 0735-315237 | Twitter: lilljansson | E-post: lill@minsektor.se

Bli den första att lämna en kommenter på "En Kost- och energidag som gav kunskap och tankar om äldre människors aptit och kostvanor"

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.