Annons

En hälsning från Solna stad, som kvalitetssäkrar måltiderna på sina omvårdnadsboenden

Omvårdnadsnämnden i Solna antog på tisdagen den 17 mars en ny policy om kosten på vård- och omsorgsboenden i Solna. Det bakomliggande arbetet består av en omfattande undersökning där de äldre själva fått svara på frågor om maten och måltidssituationerna. Omvårdnadsförvaltningen inledde arbetet hösten 2008 med att anställa en dietist som sedan dess besökt Solnas alla omvårdnadsboenden för att träffa de boende. Totalt har cirka 50 personer deltagit i fokusgrupper för att diskutera maten och måltiderna. 

 – Socialtjänstlagen säger att insatser ska vara av god kvalitet. Men vad är god kvalitet? Man brukar säga att det är kunden som avgör om kvaliteten på en vara eller tjänst är bra eller dålig. I vanliga fall brukar kunderna tillfrågas i samband med att mat och måltider ska utvärderas men vi vände på ”steken” och började med att fråga dem. Naturligtvis kommer de att vara delaktiga i utvärderingen också i form av brukarundersökningar och avtalsuppföljningar”, berättar Sara Vigebo, dietist och kvalitetsutvecklare gällande kost och nutrition. 

Det unika med Solnas policy är att de boende i hög grad medverkat i framtagandet av vilka kvalitetskrav som ska ställas. Det har skett genom att de äldre fått beskriva vad som kännetecknar en bra måltid. Policyn innehåller, utöver kvalitetskraven på god kvalitet (enligt Socialtjänstlagen), krav utifrån Hälso- och sjukvårdslagen, livsmedelslagstiftningen och Solna stads miljöprogram. Policyn ska tydliggöra vilka krav som ställs på vård- och omsorgsboenden inom äldreomsorgen och ska användas vid upphandling, vid framtagande av dagliga rutiner samt vid avtalsuppföljningar. 

 
– Måltidens betydelse kan inte överskattas – framförallt inte för de äldre som bor på våra boenden. Matens kvalitet är viktig, men också hur den serveras, vilka dofter som kan förnimmas och vilket sällskap man får till bordet. Självbestämmande är ett ledord, man ska ha rätt att få styra över sitt liv och sin vardag även när man blivit till åren och behöver stöd och hjälp. Därför är det så roligt att vi nu har tagit den här policyn, där det är de äldre själva som har fått säga hur de vill ha det, säger Malin Appelgren (KD), ordförande i omvårdnadsnämnden.
 

Med vänlig hälsning Annelie Söderman, Informationsansvarig Omvårdnadsförvaltningen Solna Stad

Tfn: 08-734 25 47 Mob: 070-255 51 37

Om skribenten

Lill Jansson
Redaktör för Äldrenytt.se
Telefon: 0735-315237 | Twitter: lilljansson | E-post: lill@minsektor.se

10 Comments on "En hälsning från Solna stad, som kvalitetssäkrar måltiderna på sina omvårdnadsboenden"

 1. Jag har hört att regeringen håller på att se över en nyinstiftad lag för säkra maten i skolan.
  Varför skulle vi inte kunna jobba för att instifta en liknande lag inom Vård och Omsorg för äldrematen.

 2. Camilla Sparring, Matupproret | 23 mars, 2009 kl. 09:44 | Svara

  Hoppas att man tar in här också att dessa äldre sitter i en beroende ställning. Dessa äldre är också betalande kunder och gäster i kommunens matsal. Matglädje, doft smak är av störta vikt. Dessa gäster betalar inte sälla ca 3000 kronor i månaden för maten. Då måste man titta ur gästperspektivet och se vad får de för dom pengarna. Skulle man själv komma tillbaka till denna restaurang. Dessa äldre har inget val än att återkomma varje dag. Titta på Carola Magnusson en förebild även för äldres mat. Hon bor ju i Solna!!!

 3. Ett sätt som jag har vinklat debatten då jag har fått tillfälle är…
  Att det blir obligatoriskt med med ett ordenligt kök i anslutning till alla nybyggen utav äldreboende i landet.
  Och att personal med kunskap och ett brinnande intresse anställs i anslutning till detta.
  På längre sikt tror jag att det är en åtgärd som ger resultat.
  På kort sikt får man jobba vidare med att som för min egen del, försöka påverka så de inser vikten av ett ordenligt kök i anslutning till boendet, en renovering helt enkelt.
  Det inbär en stor engångkostnad , men i förlängningen spara man in på att låta en eller ett par manniskor ansvara för maten, det skapar kvalitet, skräddarsydd kost, daglig dialog med både boende, anhöriga och ställets sjukskötorskor.
  Vidare anser jag för att höja kvaliten för mat till vår hemtjänst, skulle se över de krav som ställ på våra leverantörer.
  Lokala krögare har i dagsläget inte en chans att lämna tävla om de anbud som ligger, näringsberäkningar och annan provisa gör att det både blir dyrt och komplicerat.
  Nä..fram med enklare lösningar istället.

 4. Britt Andersson - anhörig | 6 juni, 2010 kl. 23:25 | Svara

  Hej Roy och Camilla!

  Jag har läst Solna stads ”Policy för mat och måltider på vård- och omsorgsboenden inom äldreomsorgen” (ON/2009:25).

  Policyn handlar inte om kvalitén på maten.

  Kvalitetskrav på maten…
  – Den boende ska lätt kunna ta del av matsedeln
  – Den boende ska ha inflytande över maträtternas variation, smak och utseende
  – Den boende ska erbjudas mat som avspeglar helger och högtider
  – Den boende ska ha möjlighet att välja mellan olika maträtter och måltidsdrycker
  – Den boende ska kunna påverka måltidernas bikomponenter och tillbehör
  – Den boende ska erbjudas efterrätt en gång per dag
  – Den boende ska kunna påverka innehållet i frukost, mellanmål och kvällsfika samt erbjudas olika alternativ att välja mellan
  – Den boende ska få känna doften av och äta nybakat bröd
  – Den boendes näringsbehov ska kunna tillgodoses

  Precis så här står det under rubriken Maten och som ni själva kan läsa så handlar det inte om kvalitet på råvarorna. Behöver man kvalitetssäkra att de boende lätt ska kunna ta del av matsedeln? Är inte det självklart på vilken restaurang som helst? Hur kan de boende ha inflytande över en matsedel som bestäms på Sodexhos huvudkontor?

  Som ni förstår så finns det många frågetecken i denna policy. Roy, när det gäller ät- och sväljsvårigheter, dysfagi, så var policyn ganska klen också. Tro mig, i verkligheten är ”den än klenare”.

 5. Britt Andersson - anhörig | 8 juni, 2010 kl. 10:11 | Svara

  Idag den 8 juni 2010 tar Omvårdnadsnämnden i Solna ställning till vilket anbud som har bäst kvalitet på maten till äldre på ett äldreboende. Vi får hoppas på det bästa efter den 30 september 2010 – ny regi?

 6. Roy Blad Husiegårds äldreboende | 8 juni, 2010 kl. 13:36 | Svara

  Kan hålla med att många punkter under poliyn var själklarheter.
  Men faktum är att poliyn är anpassad för stordrift och det skulle inte förvåna mig om de ansvariga för tex Sodexho sitter med när poliyn tas fram.
  Vidare tycker jag att det är väldigt tyst i många av de här kvalitetskraven då det gäller värdiga konsistenser.
  Många gånger står det bara anpassad kost eller något liknande.
  Ja ..vad är anpassad kost.
  Mosar eller mixar man alltsammans till en oigenkänlig massa så är det ju också ”anpassad kost.
  För mig är värdig kost då mina gäster ser vad som ligger på tallriken oavsett tuggförmåga eller möjlighet att göra sig förstådd.
  Alla äger inte en anhörig som kan slå larm, tyvärr.
  Värdig kost måste vara en rättighet för var och en och möjligheten till den får inte slinka igenom otydliga riktlinjer då det gäller mat för äldre.

 7. Roy Blad Husiegårds äldreboende | 9 juni, 2010 kl. 13:41 | Svara

  Britt…Glöm inte berätta hur det gick med maten i Solna.

 8. Britt Andersson - anhörig | 10 juni, 2010 kl. 14:09 | Svara

  Roy…endast två anbud, Sodexho och Svenska Försvarsrestauranger SFAB.

  SFAB tog hem anbudet, tillträder den 1 oktober 2010. Vi får se framöver. Försvaret brukar ha bra ärtsoppa säger dom som erfarit densamma. Kvalitén på maten hänger dock samman med politiska beslut vad gäller priset och hur mycket man räknar med att kunna ta ut av gästen. Dagens gäster/kunder på äldreboenden har relativt låga pensioner. Politikerna i Solna håller gärna kommunalskatten nere.

 9. Britt Andersson - anhörig | 7 februari, 2011 kl. 21:44 | Svara

  Nu har det gått några månader med ny matentreprenör (SFAB) på äldreboendet i Solna. Jag håller på med en uppföljning/utvärdering av dessa månaders mat.

  Idag har media rapporterat om fisken Pangasius, odlad i Vietnam. Två reportrar från SR har gjort ett reportage:

  http://sverigesradio.se/sida/gruppsida.aspx?programid=3737&grupp=10544

  Pengasius var en vanlig fisk på Sodexhos tid som entreprenör. SFAB:s matsedel innehåller fiskmaträtter som ”Kokt fisk med ägg och persiljesås” eller ”Smörstekt fisk med dillmajonnäs”. Jag ska ta reda på vad det är för fisk!

 10. Kritisk konsument | 13 januari, 2012 kl. 05:51 | Svara

  Odling av pangasiusfisk tär på Vietnams miljö. Den odlas i dammar i Vietnamn. Den föds upp på fiskmjöl som görs av olika typer av matfisk, som den fattiga lokalbefolkningen brukar äta. Pengasius är detsamma som Hajmal. Kan också kallas Vietnamesisk sjötunga! Kanske ingår det i marknadsföringen av pangasius att rödlista torsken?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.