Annons
Denna artikel är en annons i samarbete med Myndigheten för tillgängliga medier.

En feelgoodbok speciellt till äldre läsare med demens

– Anhöriga och högläsare på äldreboenden vittnar om att lättlästa böcker fyller en väldigt viktig funktion för äldre med demens. Böckerna ger läsaren både en möjlighet att drömma sig bort och att prata om svunna tider och gamla minnen, säger Maria Ramdén, förläggare på LL-förlaget.

Först ut på LL-förlaget i år är ”Sköna Maj” av Eli Åhman Owetz – en feelgood proppfull med nostalgi som släpptes den 28 januari. Det unika med boken är att den är skriven med en alldeles speciell målgrupp i fokus, nämligen personer med demens. En grupp det ofta skrivs böcker om – men sällan för.
– Det finns inte så många feelgoodromaner för den här målgruppen. Jag är så glad att jag har fått skriva ”Sköna Maj”. Att jag fått skriva en roman där varje kapitel har ett lyckligt slut!

För här är det viktigt att varje högläsningsstund lämnar läsaren med en bra känsla och ett leende på läpparna. Så berättar författaren Eli Åhman Owetz om sin bok ”Sköna Maj” som ges ut av LL-förlaget. Som förebild för bokens huvudkaraktär, Maj, står författarens egen mamma. Det var också mammans demenssjukdom som motiverade Eli Åhman Owetz att anta uppdraget från LL-förlaget om att skriva boken.

– Min mamma, som gick bort häromåret, bodde sina sista tio år på demensboende. Ända in i det sista låg en roman på bordet. Mammas kontaktperson läste högt för henne. Jag tänkte på mamma när jag skrev
”Sköna Maj”: Vilken sorts bok hade hon tyckt var mysig? Vad hade hon skrattat åt?

”Sköna Maj” innehåller allt som en vanlig feelgoodroman bör innehålla: värme, humor, mys, romantik och en rejäl portion nostalgi.

Vi följer Maj under en dag då hon sugen på en bakelse tar sig till ett konditori. Där träffar hon på sin ungdomskärlek Lennart, som hon inte har sett på 70 år. Boken bjuder på ett pärlband av överraskningar, förvecklingar och minnen.

För att passa för personer med demens upprepas handlingen kort och naturligt i början av varje kapitel, och i slutet påminns vi om att Maj måste bege sig hemåt. Upprepningarna underlättar vid högläsning.

Äldre med demens är en av LL-förlagets prioriterade målgrupper, och till samma grupp riktar sig även Mats Ahlséns uppskattade bok ”När jag var ung” som släpptes förra året. Det är en bok som i text och foto ska inspirera till samtal och locka fram minnen.

Titel: Sköna Maj
Författare: Eli Åhman Owetz
Utgivningsdatum: 28 januari 2021
Lättlästnivå: 2

Eli Åhman Owetz fick andrapris i Årets bok 2020 för sin roman ” Brevvännerna” och har vunnit tidningen Seniorens novelltävling om kärlek på äldre dar. LL-förlaget, som är en del av Myndigheten för tillgängliga medier, ger ut lättläst litteratur för vuxna och unga vuxna. Förlaget ger ut omkring 15 böcker varje år, både faktaböcker och skönlitteratur.

Läs mer och beställ boken här >>>

Denna artikel är en annons i samarbete med Myndigheten för tillgängliga medier.

Om skribenten

Linda Marklund
VD och Marknadsansvarig Min Sektor AB
Telefon: 0703-404020 | Twitter: | E-post: linda@minsektor.se

Bli den första att lämna en kommenter på "En feelgoodbok speciellt till äldre läsare med demens"

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.