Annons

En egen PT

Det finns ett uttryck som säger att ”sitta är det nya röka”. Vad det betyder exakt kan diskuteras, men på det stora hela handlar uttrycket om att fysisk aktivitet inte bara är viktigt utan betydligt viktigare än vi trott, och att stillasittande är lika farligt för hälsan som att röka. Vi vet numera att fysiskt aktivitet kan motverka sjukdomar och vi vet att på skolor där man regelbundet ägnar sig åt pulshöjande aktiviteter, där förbättras kunskapsresultaten. Och de flesta av oss vet av egen erfarenhet att vi mår bättre både fysisk och psykiskt om vi rör på oss, oavsett om vi tränar på gym eller promenerar. Att fysisk aktivitet förbättrar livskvaliteten på olika sätt råder det liksom inga tveksamheter om längre och viljan att träna även när man blir äldre har ökat markant. Själv märker jag det varje gång jag är på gymmet, där gruppen äldre som tränar växer för varje månad. Sjuttiofemåringar som bygger muskler eller åttioåringar på yogapasset är inget konstigt längre och det kommer att påverka äldreomsorgen och inte minst de de särskilda boendena.

Det finns redan idag boenden där de äldre har tillgång till en personlig tränare, men de tillhör undantagen. På de flesta boenden är det fortfarande fysisk passivitet som gäller. Åtminstone enligt en doktorsavhandlings som lagts fram vid Linköpings universitet. I den visar Annsofie Mahrs Träff att äldre personer har små möjligheter till motion om de bor i särskilt boende. Dessutom att det finns ett glapp i kommunikationen när man pratar om vad som är fysisk aktivitet. De äldre definierar fysisk aktivitet på det sätt som de flesta av oss gör, som någon typ av motion, medan personalen tycker att fysisk aktivitet mer handlar om att knäppa knappar och borsta tänderna. Så här finns ett glapp.

LÄS MER:  I Kalmar finns en guldbuss

Ni kan läsa mer om Annsofie Mahrs Träffs avhandling i veckans nyhetsbrev. Själv tycker jag att hennes förslag om personliga tränare är bra och som sagt, jag vet att det redan finns på sina håll bl a på ett boende i Göteborg som heter Änggårdsbacken.

En egen PT, visst låter det bra? // Lill

 

Bli den första att lämna en kommenter på "En egen PT"

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.