Annons

En egen äldreomsorgskonferens i min egen soffa

Igår blev jag stucken av en insekt. Oklart vilken sort, men ont gjorde det och insidan av vänster knä, där insekten stack, har sedan dess svullnat upp rejält. Mitt knä är tre gånger så stort som vanligt och varje gång jag rör på mig gör det dessutom väldigt ont och kliar. Så för att undvika det obehaget har jag legat i soffan en stor del av dagen och lyssnat på podsändningar av Sommar i P1.

Jag har bl a lyssnat på unga och begåvade Katarina Gospic. Hon är hjärnforskare och förklarar varför våra hjärnor gör just så, undviker obehag och söker välbehag (ligger kvar i soffan när knät gör ont). Våra hjärnor fungerar helt enkelt på samma sätt som de gjorde för 40 000 år sedan, då livet gick ut på att undvika farliga djur, kyla och andra fysiska omständigheter som gjorde ont eller kunde skada oss.

Så har jag lyssnat på Filip Hammar. Och gråtit en skvätt. För han sommarpratar så vackert om sin kärlek till alla dem som vågar avvika och om att han alltid föredragit det som skaver och som har sprickor i sig. Det kan jag känna igen mig i, även om Filip formulerar sig så mycket bättre och rörande.

Kristian Gidlund har jag också lyssnat på. Inte ens trettio år, men döende i cancer. Och Jonas Gardell, som säger att det kommer en dag då vi måste följa med den där fula gubben som lockar oss med godis, och som mamma i hela vårt liv varnat oss för. Gör vi inte det, kommer vi aldrig hitta hem. För bara den som irrat bort kan hitta hem.

LÄS MER:  Lyssna på Ingvar Skoogs sommarprat

Det var några av de sommarprat jag lyssnat på här i soffan i dag. Alla har inte varit lika intressanta, en del har tvärt om varit ganska ointressanta och har istället fått fungera som någon slags ljudkuliss i bakgrunden i mitt huvud, medan jag tänkt på de andra sommarpratarna. Men i övrigt, när sommarpraten lyfter och väcker de där tankarna om liv och död, då är de bättre än vilken äldreomsorgskonferens som helst. // Lill

Om skribenten

Lill Jansson
Redaktör för Äldrenytt.se
Telefon: 0735-315237 | Twitter: lilljansson | E-post: lill@minsektor.se

3 Comments on "En egen äldreomsorgskonferens i min egen soffa"

  1. RosMarie Karlsson | 11 juli, 2013 kl. 07:35 | Svara

    Härligt med det som berör!

  2. Ja att Jonas Gardell sagt så, det förundrar mig inte. Han har faktiskt en gång i ett anförande sagt att det är normalt att vara onormal. I lite förtäckta ordalag.

  3. Maggan Persson | 17 juli, 2013 kl. 14:06 | Svara

    Du har helt rätt, man kan lära sig så mycket i det vardagliga livet. Det som krävs är ett öppet sinne.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.