Annons

En digitalt närvarande chef

När vi pratar om chefer och ledarskap i äldreomsorgen är det ett ord som i princip alltid dyker upp, oavsett om du pratar med en chef eller med chefens medarbetare. Ordet är närvarande. Medarbetarna säger att de vill ha en närvarande chef och chefen säger att hen vill vara en närvarande chef. Inte minst nämns behovet av närvaro när det talas om att chefer i äldreomsorgen har för många medarbetare och tanken är då att färre medarbetare ska göra att chefen är mer närvarande, vilket väl låter rimligt även om det nödvändigtvis inte är givet. Men. Har du som chef färre medarbetare  behöver du antagligen lägga mindre tid på sådant som du som chef sitter på kontoret och gör och kan istället vara med din personal och de äldre och på så sätt bidra till att kvaliteten på verksamheten blir ännu bättre. Nu är det inte givet att kvaliteten blir bättre för att chefen är mer fysiskt på plats, men det är en annan historia. Jag funderar istället på möjligheterna att vara en närvarande chef på distans, med digital hjälp. Digitalt närvarande. Precis som Virginia Zazo är. Hon är chef för en klinik på sjukhuset i Umeå. Själv bor hon i Brisbane i Australien. Via en bildskärm på ett stativ med hjul chefer hon över sin personal. När hon går rond med sina medarbetare rullar de stativet med sig. ”Någon måste hjälpa henne i hissen”, som en av hennes medarbetare säger.

Att chefa på distans är inget nytt, det förekommer i många branscher, inte minst att chefen delvis arbetar på distans och bara ibland är på plats. Men att någon gör det så här fullt ut i vårdsektorn i Sverige, att chefen alltid befinner sig på andra sidan jordklotet, det har jag aldrig hört talas om. Och som alltid när jag hör talas om något nytt blir jag alldeles upprymd, för visst låter det spännande. Jag säger inte att det är bästa sättet att vara chef i äldreomsorgen på, det har jag ingen aning om. Fast intressant är det och när det nu är så svårt att rekrytera enhetschefer borde det testas. Vilken kommun eller vilket vårdföretag vågar gå först?

Det är möjligt att vi inte är där ännu, men det klart att det kommer en dag när en digital distanschef uppfattas om lika närvarande som en chef som finns på plats rent fysiskt, och den dagen är inte långt borta. Vad tror ni? Skulle det kunna fungera där ni arbetar?

Allt gott! // Lill

LÄS MER:  Glad och trevlig midsommar!

Bli den första att lämna en kommenter på "En digitalt närvarande chef"

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.