Annons

En krukväxt i fönstret

I två dagar har jag målat garagedörrar. Gamla, slitna och bruna garagedörrar är nu röda och halvblanka och ser lagom prydliga ut. Jag blir glad när jag ser dem och det är väl bra, tänker jag, att det går att glädjas av garagedörrar. Under tiden att jag har målat har jag lyssnat på böcker och poddar om lyckoforskning, för av någon anledning är det vad jag vill lära mig mer av den här sommaren. En av böckerna jag har lyssnat på är En lite bok av lycka av Micael Dahlén. Han är professor på Handelshögskolan och vet mycket om hur vi människor uppfattar lycka och vad som gör oss lyckliga och i en intervju, som jag lyssnade på efter att jag hade lyssnat på hans bok, berättade han kort om ett experiment som gjorts på ett äldreboende. Forskarna ville ta reda på om en krukväxt kan påverka en människas livskvalitet. Att vi alla har behov av sammanhang och att fylla någon slags funktion, det vet vi. Men är en krukväxt, som behöver vatten och omvårdnad tillräcklig för att människor ska känna just det, var alltså frågan. Experimentet gick till så att de som bodde på äldreboendet fick varsin krukväxt att ha i fönstret. Till hälften av dem som fick en krukväxt sa man att de inte behövde bry sig om krukväxten. De behövde inte vattna den, det skulle personalen sköta. Till de andra sa man tvärt om, att det var viktigt att de tog hand om krukväxten, att den behövde vatten och omvårdnad och att personalen inte skulle hinna att göra det. Gjorde det då någon skillnad? Spelade det någon roll om man fått information om att strunta i krukväxten eller om man fått information om att man behövde ta hand om den? Svaret är ja. Faktum är att de som själva tog hand om sin krukväxt, inte bara kände sig behövda, de t o m levde längre än dem som inte behövde ta hand om sin krukväxt.

LÄS MER:  Vänja sig

Just nu vet jag inte mer än så om experimentet med krukväxterna. Är det någon av er som vet mer, får ni gärna höra av er. Själv tycker jag att tanken på krukväxterna är svindlande. Att något så enkelt kan göra så stor skillnad. Har ni liknande erfarenheter, av krukväxter eller något annat som skapat mening? Hör av er. Det här är viktigt, tycker jag.

PS. De nymålade garagedörrarna kommer jag att glädjas åt i max 3 månader. Enligt Micael Dahlén är det nämligen så länge som vi förmår att vara glada och lyckliga över något som nymålade garagedörrar. Efter 3 månader (max) kommer jag inte att uppfatta garagedörrarna som nymålade och fina längre. Jag kommer inte att notera dem alls.

Om skribenten

Lill Jansson
Redaktör för Äldrenytt.se
Telefon: 0735-315237 | Twitter: lilljansson | E-post: lill@minsektor.se

Bli den första att lämna en kommenter på "En krukväxt i fönstret"

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.