Annons

En app för att betygsätta hemtjänstpersonal

Så här i semestertider är vi många som reser till platser där vi aldrig tidigare varit och många som därför använder appar av olika slag för att få lite vägledning i en del av de dagliga besluten. Vill jag ha tips på en bra restaurang kollar jag Tripadvisor, som talar om vilka restauranger som finns i närheten och ger ett tydligt besked om vad andra tyckt om de olika restaurangerna. På samma sätt när jag bokar hotellrum. Vilket betyg har hotellet fått av tidigare gäster?

Hyr jag sedan rum via Airbnb, dvs rum hos privatpersoner, får jag inte bara information om själva standarden på rummet utan även omdömen och betyg på personen som hyr ut rummet. Detsamma gäller Uber, som ger mig information om vad tidigare resenärer tyckt om olika chaufförer. Har en viss chaufför inte fått högsta betyg, väljer jag en annan bil med en annan chaufför. Vi är numera vana vid att betygsätta det mesta och vi litar dessutom på andras omdömen, om de är tillräckligt många och om vi inte uppfattar dem som suspekta på något sätt, och det finns väl heller inget som indikerar att det här är något som kommer att avta. Snarare tvärt om.

Därför blev jag heller inte förvånad när jag såg en app där hemtjänstpersonal betygsätts av dem de anlitas av. Inte i Sverige, det tror jag nog inte att jag har sett, utan i USA. Många privata hemtjänstföretag låter helt enkelt kunderna betygsätta omsorgspersonalen, inom lite olika områden. Hur man uppfattar den rena omvårdnadskompetensen, hur trevlig personen är, om personen kommer i tid osv. Och allt görs på ett fullständigt självklart sätt, inga krusiduller. För om människor tycker det är intressant att veta vad andra tycker om en restaurang eller ett hotellrum eller om en chaufför, är det ju inte direkt mindre viktigt att veta vad andra tycker om den man ska släppa in i sitt hem för att få hjälp med det som är personligt och inte sällan privat.

LÄS MER:  Hundradagarsexperimentet

Jag är säker på att vi kommer att få se verktyg av det här slaget även i den svenska hemtjänsten, där varje enskild person betygsätts, det är väl mer en fråga om när. Eller görs det redan? Någon som vet?

Allt gott! // Lill

 

Bli den första att lämna en kommenter på "En app för att betygsätta hemtjänstpersonal"

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.