Annons

eHälsa ger delaktighet

Delaktighet – tänk ett så viktigt ord. Det var även del av temat på Äldreomsorgsdagarna, som precis är avslutade för i år. När jag träffade och pratade med Johanna Lethin Jacobson från Phoniro Systems, i mitten på bilden, talade hon mycket om och vikten av att känna sig delaktig i sitt liv.

Hur man med hjälp av olika digitala verktyg faktiskt kan känna sig delaktig. Tänk att själv kunna kontrollera sitt dagliga hälsotillstånd (blodtryck, socker eller liknande) och rapportera in det själv. Att på så sätt bli DELAKTIG i sitt hälsotillstånd och få svart på vitt hur kroppen mår.  Med hjälp av  Hälsodagboken är det möjligt. Man kan också se den här typen av rapportering som förebyggande och friskvård.

Hälsodagboken är en del av begreppet e-hälsa, som Johanna Lethin Jacobson förklarar så här: ”e-hälsa är ett vitt begrepp som omfattar oerhört mycket. Men för att göra en lång förklaring kort kan man säga att det handlar om verksamhetsutveckling av vård och omsorg med hjälp av digitala verktyg. Syftet är ökad effektivitet, nytta och kvalitet för tre målgrupper; individ, personal och beslutsfattare.”  Läs mer om när Johanna pratar e-hälsa här >>

Att kunna sova i lugn och ro hela natten men ändå få tillsyn är ett annat sätt som teknik i form av digital nattillsyn kan ge möjlighet till, för den som vill. Att snabbt komma i kontakt med hemtjänsten via videosamtal är ett annat. Möjligheterna är många och tack vare olika digitala lösningar så kan bland annat tid frigöras för personalen till längre besök hos dem som vill och behöver. Läs mer om detta här >>

LÄS MER:  Lyssna på Ingvar Skoogs sommarprat

Till vänster om Johanna Lethin Jacobson sitter Mona Arlehed och på andra sidan Tony Högnelid. Alla tre glada förespråkare för mer eHälsa i äldreomsorgen.

Bli den första att lämna en kommenter på "eHälsa ger delaktighet"

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.