Annons

Efterlysning – Tips och idéer på aktiviteter

Hej! Jag har ett äldreboende i Kungsör med 46 boende. Boendet är ett f.d sjukhem där de boende endast har eget rum och hygienutrymmen. Vi har små gemensamma ytor där vi kan skapa meningsfulla aktiviteter. De boende har olika behov och det är blandat personer med demenssjukdom och andra boende som är klar i tanken. Jag har 4 medarbetare som är aktivitetsombud och planerar månadsprogram med minst 3 gemensamma aktiviteter i veckan. De gör ett strålande arbete men skulle behöva få tips och ideér samt eventuellt göra studiebesök i liknande verksamheter i närheten av Kungsör. Tacksam att få komma i kontakt med några kollegor som kan ge tips och idéer. Hälsningar Margereth Nilsson tel:0227-600352epost: margereth.nilsson@kungsor.se

Om skribenten

Lill Jansson
Redaktör för Äldrenytt.se
Telefon: 0735-315237 | Twitter: lilljansson | E-post: lill@minsektor.se

5 Comments on "Efterlysning – Tips och idéer på aktiviteter"

 1. Heidi Glassel | 4 oktober, 2010 kl. 11:22 | Svara

  Hej Margereth.
  Jag arbetar som arbetsterapeut inom omsorgen i Sundbyberg men fikar ihop med anhörigstödjarna inom äldreförvaltningen. Vi berättade just imorse för den personalen som inte var med på ”Ett bra liv”mässan om ett memory som var så fint och som finns på Varsam. Man kan också köpa gamla kort på loppis eller liknande i dubbletter och göra ett memoryspel. Gamla fina bilder som de äldre minns från sin barndom. Eller bara samtal runt gamla fina bilder som väcker minnen. Hälsningar Heidi

 2. låna böcker från biblioteket och läsa högt för de äldre och ibland att de äldre läser högt för varandra fast det menas ju att den som lånar från biblioteket har koll på boken/böckerna och tar hem dem sedan för dagen när den slutar sitt pass för annars försvinner ju böckerna så det bästa är nog att köpa ”billiga” böcker någonstans så att det inte gör något om de försvinner olika personer gillar olika böcker så som drama, fakta, mysterier, deckare, naturfotografier, historia, måla kanske, och som förre säger samtal och/ eller spel. Sjunga med dem.

 3. Jag arbetar på ett vårdboende för personer med demens. Vi prioriterar gruppaktiviteter och har det ca. 1 tim fem dagar/vecka. Ex. gruppgymnastik, aktiv musikstund där de gamla spelar på instrumenten, sångstunder, gruppvalidation, boråd, bokläsning (används som reminiscenshjälpmedel). Vi har också olika typer av fester t.ex. vårfest, sommarfest, kräftskiva, julfest och en julpysseleftermiddag.

 4. Jag har svarat på din e-mailadress.

 5. Florence Spång | 9 augusti, 2011 kl. 12:05 | Svara

  Hej! Arbetar som aktivitetssamordnare i Göteborg! Ett tips är att varje person i en grupp berätta var hon/han är uppvuxen ta sedan ut information/historiken om platsen på datorn, då och nu! det väcker tankar och minnen och kanske det är trevligt att det handlar om just mig!!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.