Annons

Du vet vad som är viktigast

Förra veckan skrev jag om att jag ska bli bättre på att prioritera. Det är inget ovanligt att bestämma sig för, jag vet, men om jag ser på mig själv och på människor i min omgivning, är det få som faktiskt lyckas med det – välja att göra det som är viktigast och låta det andra vara, för en stund eller helt och hållet. Likadant om jag ser på grupper av människor, till exempel på arbetsgrupper. På de flesta arbetsplatser (även min egen) säger vi att vi vet att vi borde prioritera det ena eller det andra, men vi hinner inte. Inte just nu. Det är så mycket annat. Istället lägger vi tid på sådant som är mindre viktigt. Den som protesterar mot det jag säger, kan naturligtvis tycka  att ”allt jag gör på mitt jobb är lika viktigt, allt måste göras”, men det är inte sant. Bli förbannade om ni vill, men det är faktiskt inte sant. Det finns alltid sådant som är viktigare än annat.

Själv är jag så bestämd när det gäller att bli bättre på att prioritera, att jag tar hjälp av en bok. Hur töntigt jag än tycker att det låter med ”självhjälpsbok”,  jag ska erkänna att jag tidigare tyckt att människor som läser den typen av böcker är en smula, jag vet inte – löjliga.  Som om de inte av egen kraft, utan någon fånig bok, kan ta kommando över sitt arbete. Eller för den delen, sina liv. Men det är bara att erkänna, jag har inte lyckats med det hittills och när jag nu har hittat en bok, som jag tycker är både klok och peppande, tänker jag använda mig av den. Varför skulle jag inte göra det? Av rädsla för att verka löjlig?

LÄS MER:  Gå i barndom

Det finns en uppsjö av olika tekniker att ta till när man vill tydliggöra för sig själv vad som är viktigast och vad som därför ska prioriteras. Poängen är att om vi inte har ett organiserat system för att bestämma vad vi ska göra eller när vi ska göra det (om vi ska göra det), är det lätt att vi blundar för det jobbigaste och svåraste – även om det är det viktigaste, vilket ju det jobbiga ofta är. Istället tar vi tag i det som är roligast eller i alla fall mindre krävande.

Enklaste sättet att få gjort det viktigaste är väl antagligen att skriva ner lista över det som behöver göras under en arbetsdag eller arbetsvecka.  Men alltså bara skriva ner det viktigaste, inte allt annat smått och gott som vi också tycker att vi behöver hinna. Det där andra, som vi vill hinna, men som inte – handen på hjärtat och lite självkritik – tillhör det viktigaste, det kan vi skriva ner på en annan lista, och göra om vi hinner. För om vi låter viktigt och mindre viktigt stå tillsammans på samma lista, utan någon slags hierarki, blir det för rörigt. Det leder oftast till att vi bara petar lite halvhjärtat i än den ena än det andra och det viktigaste blir kanske inte ens gjort.

Jag är säker på att ni är många som skriver listor och kryssar av allt eftersom, det har jag själv gjort även tidigare. Vad jag är ute efter här, är att det måste framgå vad som är viktigast. Och vad är då viktigast kan man fråga sig. Fast det tror jag att ni vet. Vet vi inte alltid det? Även om vi försöker undvika det.

LÄS MER:  Vad är det vi inte pratar om?

Kan vi hjälpa varandra? Vad är absolut viktigast att du hinner med under en arbetsdag? Om du bara hinner göra en enda sak, vad är det då du ska göra? // Lill

Om skribenten

Lill Jansson
Redaktör för Äldrenytt.se
Telefon: 0735-315237 | Twitter: lilljansson | E-post: lill@minsektor.se

10 Comments on "Du vet vad som är viktigast"

 1. Hej !
  Låter som en spännande bok.
  Vad heter den och vart kan den köpas ?

 2. Håller med. Intressant fråga! Vilken bok?

 3. Kanske är det viktigaste att göra det som ger mest motstånd, det som jag gruvar mig mest för att ta itu med. Sedan kommer ju nästa och nästa sak att kännas piece of cake… Vet inte vilken bok du haft hjälp av, jag vill gärna flagga för en nu rätt gammal klassiker, Stephen R Covey, leva och verka till 100 % eller de 7 goda vanorna. Det är ju en bok som både räknas till ”managementlitteraturen” och till området ”personlig utveckling”. En bok som kan tyckas ”torr” och teoretisk men som faktiskt berör, tycker jag.

 4. Boken heter GÖR DET NU eller ångra dig i graven http://aldrenytt.se/content/ny-bok-gor-det-nu-eller-angra-dig-i-graven. Går att beställa från mig. Några som beställt boken och börjat läsa den har hört av sig med glada tillrop – tycker den är mycket inspirerande och tydlig. Och det tycker jag med.

 5. Gunnar Brolin | 12 januari, 2012 kl. 11:29 | Svara

  Naturligtvis är en minutiös planering det absolut viktigaste för en arbetsledande människa. Och i den planeringen skall också ingå förebyggande åtgärder och underhåll!!

 6. ja ska vi se det från den andra sidan då, min sida som funktionshindrad..så händer ínget alls…jag behöver inte priotera något framför något annat vilket tenderar till att jag skiter i folk, även då sverige, som jag då inte finner så väldigt fantastiskt.
  altså när jag inte hade pengar hade jag relatioer sex och intentsivt liv och ett barn som jag inte hade råd att ta hand om.
  nu när pengar möjligt rullar in i kassan saknas allt det där som en vanlig människa har det vill säga ett LIV.
  i sverige har man tydligen ett system att ta bort saker ifrån människor…sex relationer vänner bekanta fester, alkhol och droger och musiken till tralla laa musik med tore skogman…bullshit…så när svensken kommer med sin JANTE så kommer jag med FUCK YOU! så nu står sverige och US lika om man får säga det så.

 7. oja jag vill nämna detta också, jag var i en affär där man säljer parfymer då kom en medelålders tjej fram till mej och påminde mej över hur stel hon kände sej, altså jag som sitter i rulstol då sysslar med yoga och har sex med mej själv tills mannen vaknar till medvetande…så jag sa till henne att åka hem och ha sex med sin man förutom yogan då för det är välkänt vilken bra motion det är att ha sex med sin man, ja hon sa att nog skulle genast åka hem och ha sex med sin man,,,ja sa jag va bra! för då slipper jag höra dej beklaga dej över din stelhet…tänkte jag som sitter 24/7 i rullstol och övar min smidighet och vighet som jag lärde mej som barn när jag kunde gå innan dom slog i sönder min kropp…

 8. Hej Lill! Jag tycker du förenklar för det går inte att säga att något särskilt är viktigare än det andra. I äldreomsorgen är ALLT viktigt även fast vi inte hinner allt för vi är ont om personal.

 9. Att göra det där lilla extra för någon varje dag!Det är det viktigaste på vår avd!Ingela

 10. Kan man inte tänka så här, att om mat, sömn, hygien, medicin och alla måsten ses som något som bara måste göras. i så fall håller jag med Ingela. då kan man se det där lilla extra varje dag som det viktigaste. att alla vårdtagarna ska få något extra varje dag.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.