Annons

Diskussionen om demensbyar lär fortsätta

Det finns förslag och förändringar om bara passerar, de sker nästan obemärkt. Så finns det sådana som väcker debatt och ibland verklig ilska eller hoppfull glädje. När vi i Sverige för ett antal år sedan började prata om att ha husdjur på särskilda boenden var det många som lyfte allergifrågan och blev både arga och ledsna av bara tanken av en hund eller en katt på ett boende. Andra tyckte det var en strålande idé. Därefter övergick en del av diskussionen kring äldreomsorgen om att allt mer handla om digital teknik och de möjligheter som den för med sig i människors vardag, för både äldre människor och personal. Även den diskussion handlade inledningsvis om för eller emot, för att sedan bli lite mer nyanserad.

Detsamma lär gälla samtalen om det som kallas för demensbyar och som vi skrev om förra veckan. Ni vet, den typen av byar som är särskilt anpassade för människor som drabbats av en demenssjukdom, och som i praktiken kan medföra frihet för dem som bor där även om omgivningen är helt tillrättalagd. För i veckan har vi fått många mejl som handlat om de byarna. En del har uttryckt oro, andra har mer eller mindre sagt att vi är dumma i huvudet som ens lyfter en så idiotisk idé. Ytterligare andra har skrivit att de tycker att upplägget låter fullt rimligt och flera har själva gjort studiebesök i en demensby och berättar om värdighet och något som kan göra livet bättre för alla dem som drabbats av en demenssjukdom.

I veckans nyhetsbrev finns en länk till en artikel om en demensby i Holland och det går att hitta fler sådana på nätet (tack ni som tipsat). Läs gärna artikeln. Med ny information kan man ändra uppfattning, i båda riktningarna, och när debatten tar fart på riktigt, för det kommer den att göra, är det bra att ha på fötterna. Oavsett var man landar. // Lill

LÄS MER:  Testande kvinnor

1 Comment on "Diskussionen om demensbyar lär fortsätta"

  1. Det finns många demens-omhändertaganden som är nära nog det ideala, och det här i Sverige. Men jag har inte sett tecken på att man sammanställt de bästa omhändertagandena för att få fram det absolut ideala, eller ett Utopia-omhändertagande.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.