Annons

Digital nattillsyn

Jag kommer ihåg första gången jag såg en mobiltelefon. Det var på åttiotalet och telefonen var stor och tung, och man bar omkring med den som om det vore en portfölj. För mig var det en sensation, jag trodde knappt det var sant. Tänk att man nu kunde ringa från bilen, eller ringa från en uteservering på Avenyn. Det var i det närmaste ofattbart. Sedan kom persondatorerna och e-posten och paddorna och smartelefonerna och nu känns knappt någonting ofattbart längre.

När vi för några år sedan började prata om digital nattillsyn, dvs att en webbkamera slås på hemma hos någon på natten, och hemtjänstpersonalen från en annan plats därmed kan se om jag sover lugnt eller inte, var det många som tyckte att det kändes obehagligt. Vi pratade om övervakningssamhälle, bristen på mänsklig kontakt och att det skulle vara integritetskränkande för den sovande personen. På något sätt utgick många av dem som uttalade sig från att människor faktiskt föredrog att få besök av hemtjänsten, och därmed bli väckt, istället för att i bästa fall lugnt sova vidare.

Den där argumentationen hörs sällan längre och i fler och fler kommuner testar man nu digital nattillsyn, och andra tekniska lösningar. Man frågar helt enkelt dem som fått nattillsyn beviljat om de vill prova det digitala alternativet. De som vill gör det, de som inte vill fortsätter som vanligt. Konstigare än så behöver det faktiskt inte vara.

Har ni några erfarenheter av digital nattillsyn? Vad ser ni som fördelarna och nackdelarna? Berätta gärna.

Ha det så gott! Vi hörs! // Lill

LÄS MER:  Lite mindre av "det får inte jag bestämma"

2 Comments on "Digital nattillsyn"

  1. Har ingen erfarenhet av digital nattillsyn men efter att jobbat natt nu i 15år så gör det mig väldigt nyfiken.

    Arbetar med dementa som inte kan påkalla hjälp själva, vissa har fallrisk och med ytterdörrar som inte får låsas m.m krävs tät nattillsyn vilket blir ett stort problem då många är lättväckta och blir oroliga när dörrar öppnas. Ser det här som ett mkt intressant komplement om det används rätt!

  2. Hej Melt Rock

    Kontakta gärna JoiceCare så berättar vi mer om vår digitala nattillsynstjänst Nattfrid. Du når oss på telefonnummer 031-761 35 00.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.