Annons

Det var nog inte bättre förr

En av veckans artiklar handlar om tre undersköterskor på ett äldreboende, som tagit bilder och filmat ett par demenssjuka personer och sedan lagt ut alltsammans på nätet tillsammans med kränkande kommentarer. När jag läste om det tänkte jag först sådant som ”vad är det med folk nuförtiden?” och ”vart är vi på väg?”. Men så insåg jag snabbt att den här typen av människor, de som har ett behov av att sätta sig på andra och förlöjliga andra, den typen av människor har alltid funnits och en del av dem har alltid arbetat i vården. Skillnaden mot förr är att nu har de en kamera tillhands och den ska användas och allt ska ut till allmän beskådan och det är så naturligt och det går så snabbt att man inte ens reflekterar vad det är man har på bild och om det ens var tillåtet från början att ta bilden. Att publicera sina bilder och filmer på sociala medier ses på något sätt som en förlängning av en själv. För som sagt, händelserna i sig, förlöjligandet av andra och kränkningar av andra, sådant förekom även tidigare. Innan vi hade kameror i fickan och innan de sociala medierna fanns. Min gissning är dessutom att kränkningarna var vanligare förr än nu. När jag arbetade i vården på åttiotalet var kränkningar och övergrepp närmast vardagsmat och det var heller inget vi pratade om särskilt mycket. Jag tror alltså att det går åt rätt håll. Att det finns mer respekt och mer integritet i äldreomsorgen idag än det fanns tidigare.

LÄS MER:  Enhetscheferna

Att det möjligen går åt rätt håll betyder naturligtvis inte att den här typen av agerande ska accepteras. Det är bra att händelser som den här uppmärksammas och det bidrar även till att vi alla pratar mer om de värderingar som faktiskt enligt lag styr äldreomsorgen. Redan i första paragrafen står det att ”verksamheten skall bygga på respekt för människornas självbestämmanderätt och integritet”.

Nu är det emellertid ett antagande jag gör, när jag säger att det nog går åt rätt håll. Jag har inga konkreta belägg för det jag säger. Om några av er har läst något om det, känner till någon forskningsrapport eller liknande så får ni gärna hojta till. Och för er som tappar hoppet när ni läser sådant här, vill jag rekommendera en annan artikel den här veckan. Den om Nathalie Vollbrecht, som lagar mat och delar ut till pensionärer. Även den artikeln finns med i veckans nyhetsbrev. // Lill

Till veckans nyhetsbrev, nummer 796…

Om skribenten

Lill Jansson
Redaktör för Äldrenytt.se
Telefon: 0735-315237 | Twitter: lilljansson | E-post: lill@minsektor.se

1 Comment on "Det var nog inte bättre förr"

  1. Jag har alltid tyckt att du har det sunda med dig ! Vår gemensamma nämnare är ett starkt slag för sett verkliga mötet!

    / McHardy – Örnsköldsvik

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.