Annons

Det-funkar-principen

Jag kommer ihåg de första gångerna jag såg Dr Phil på teve. Det var för drygt tjugo år sedan och jag tyckte att han var fantastisk. Som jag minns det, uppmanade han aldrig människor att analysera sina problem särskilt grundligt. Det var pang på lösningen som gällde. För Dr Phil fanns alltid en lösning på de problem som människor ville ha hjälp med. En dålig situation eller en dålig relation? Du har alltid en valmöjlighet och du kan alltid förändra ditt liv, sa Dr Phil. Det klart att han förenklade och mästrade, men själva premissen om att formulera problemet och sedan fokusera på lösningen, det gillade jag. Och det var något helt annat än det jag lärt mig när jag läste psykologi på universitetet där det istället handlat om att ta reda på varför problemet uppstått. För Dr Phil var varför inte intressant, det var lösningen som var poängen.

Nu har jag inte sett till Dr Phil på länge, men under pågående Coronakris har jag tänkt på honom när jag försökt hitta strategier att hantera mitt eget liv på ett bra sätt, för att må så bra som möjligt i allt det här. Här är vad jag kommit fram till till hittills, mina fem bästa tips à la Dr Phils Det-funkar-princip.

  1. Läs, lyssna eller titta på nyheter en gång om dagen. Inte mer och inte mindre. Det är bra att hålla sig uppdaterad på vad som händer men det är meningslöst att utsätta sig för dödstal, smittspridningsanalyser och nya sjukdomssymptom oftare än så.
  2. Börja dagen med något konstruktivt. Antingen något du vill få gjort eller något som gör dig glad. Kaffe och några sidor i en bra bok, funkar för mig just nu. Poängen är att börja dagen med något annat än att påminna sig själv om Corona.
  3. Var fysiskt aktiv så mycket som det bara går. Det är bra för både den fysiska och den psykiska hälsan.
  4. Gör något konkret för någon annan varje dag. Hjälp någon med något, ring någon, plocka upp skräp från marken. Vad som helst som gör någon annans liv lite bättre.
  5. Var snäll och tillåtande mot dig själv. Mer glass än vanligt är ok och mer vin än vanlig är ok (gäller inte om du har missbruksproblem). En tv-serie med många avsnitt är mysigt att ha. Själv har jag precis upptäckt The Crown.

Det var mina tips, som funkar för mig. Vad funkar för er?

LÄS MER:  Roligt?

Om skribenten

Lill Jansson
Redaktör för Äldrenytt.se
Telefon: 0735-315237 | Twitter: lilljansson | E-post: lill@minsektor.se

Bli den första att lämna en kommenter på "Det-funkar-principen"

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.