Annons

Det som betyder mest

En vän till mig tycker om att laga mat. Det har han alltid gjort, långt innan mat och matlagning s a s slog igenom som något slags finlirsintresse.  När jag lärde känna honom för trettiotalet år sedan förklarade han ganska omgående att om han inte fick tre timmar över varje dag till att laga mat och äta den i lugn och ro – ja, då hade han helt enkelt planerat sin dag och sin tid på ett felaktigt sätt. Så det hände i princip aldrig, att han inte fick de där 3 timmarna över till det. “Jag kommer ändå aldrig att hinna göra allt jag tycker att jag borde eller måste göra varje dag”, sa han. “Tiden räcker faktiskt inte, det är omöjligt, och jag tänker inte välja bort min matlagning och inbilla mig att om jag struntar i att laga mat så hinner jag med allt annat. För det gör jag inte ändå. Allt det där andra, det tar aldrig slut.”

Så sa han, min vän och precis samma sak säger Brigid Schultes, amerikansk författarinna, som skrivit en bok som heter Overwhelmed. I den kritiserar hon också all den litteratur som skrivs om hur vi ska planera vår tid för att hinna med allt. Inte minst de böcker som skrivs särskilt för chefer, som ofta ställer ännu högre krav på sig själva än andra när det gäller att hinna med.

Brigid Schultes skriver att om du vill kunna ägna dig åt det som är viktigast i ditt liv just nu, vad det nu än är för tillfället, måste du lägga in tid för det i din kalender. Och hålla dig till det. Oavsett vilka andra möjligheter som dyker upp, och även om det är trevliga alternativ som erbjuds. Det betyder att båda människor du tycker om, och andra saker du tycker om att göra, kommer att få stå tillbaka – du kanske inte hinner med dem alls. Men du vinner desto mer, du kommer faktiskt att få tid till det där som betyder mest. Så säger hon och själv tänker jag att svårast är kanske att komma på vad det är som är som betyder allra mest i livet just nu, med handen på hjärtat. Eller vet ni det? // Lill

LÄS MER:  Besöksförbudstider - Del 1

1 Comment on "Det som betyder mest"

  1. Jag kan känna igen att jag just nu är inne i en period där jag försöker hinna mer fast tiden ej räcker. Jag ska verkligen fundera mer på vad som är viktigt! Händer mycket i privatlivet som jag försöker prioritera bort för att hinna… Men det borde vara det viktigaste.
    Tack för en tankeväckande text.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.