Annons

Det finns ett behov av hjälpmedel

Jag är på bilsemester i Europa, och de senaste tio dagarna har jag besökt ett antal olika länder. Vid ett par tillfällen har jag slagit på teven på hotellrummet och zappat runt bland diverse lokala kanaler. Eftersom jag inte talar något av de språk som talas i länderna jag varit i, har jag inte förstått mycket av det jag hört, men en sak har jag begripit – och det är en del av de reklamfilmer som visas är riktade direkt till äldre människor. Och då menar jag inte reklam som handlar om resor eller mat. Här menar jag reklam som visar rullatorer, eldrivna rullstolar och syn- och hörselhjälpmedel.

Hur socialförsäkringssystemen ser ut i de olika länderna jag varit i vet jag inte. Om hjälpmedel förskrivs eller om det är något som människor tar ansvar för själva, har jag ingen aning om. Inte heller vem eller vilka som ska betala. Men vad jag tänkt på när jag sett de här reklamfilmerna på tv, det är att även om de visas för att folk ska köpa vissa produkter, så informerar de samtidigt om vilka produkter som finns på marknaden. Jag har själv människor omkring mig som skulle ha nytta av både det ena eller andra hjälpmedlet, men som faktiskt inte vet om att hjälpmedlet finns. Och visst vore det bra om det kunde informeras bättre om det, via kanaler som folk använder sig av i vardagen (det hjälper ju inte hur många informationsbroschyrer eller webbsidor det än finns, om målgruppen inte läser dem).

Nu har vi ett system i Sverige där många hjälpmedel ska förskrivas av någon som bedömer att någon annan behöver hjälpmedlet. Ni som gör det skulle kunna bli lite bättre på att informera, tror jag. Ni andra, ni som istället säljer hjälpmedel, som var och en rimligen kan köpa själva, ni ska nog vässa er när det gäller er marknadsföring. För här finns ett behov, och därmed en marknad.

LÄS MER:  Lite mindre av "det får inte jag bestämma"

Ha det så bra allesammans! Vi hörs igenom om en vecka. // Lill

Bli den första att lämna en kommenter på "Det finns ett behov av hjälpmedel"

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.