Annons

Oplanerat är bäst

Apropå det där med att idéer inte alltid blir som man tänkt sig men ändå kan bli något bra, så hörde jag om ett äldreboende i Holland. Där ville man uppmuntra till socialt umgänge mellan dem som bodde där och man bestämde sig för att göra inomhusmiljön mysigare. Tanken var att en trevlig miljö i de gemensamma rummen skulle få folk att lämna sina egna rum. Och istället umgås med varandra. En inte helt orimlig tanke kan tyckas. Så de tapetserade om, köpte nya möbler, satsade på gott kaffe, möjligheter till att dricka ett glas vin osv. Men ingenting hände. Det var lika tomt som tidigare i samlingsrummen, och man kan väl anta att besvikelsen var stor hos personalen som tänkt så bra.

Efter ett tag började dock en och annan anhörig, som var och hälsade på mamma eller maken eller vad det nu var, att få upp ögonen för de mysiga rummen, och tycka att det var roligare att umgås där än på mammas eller makens rum. Därefter tog det inte så läng tid innan fler och fler, till slut nästan alla, gjorde så. Och de anhöriga umgicks inte bara med den de kommit för att hälsa på utan började dessutom umgås med varandra, och hade hur kul som helst. Och eftersom det var så trevligt, så kom de anhöriga allt oftare för att hälsa på och stannade allt längre. Och någon tog med en kortlek och någon annan tog med en gitarr. Så drack man en kopp kaffe eller en öl. Så stannade man över lunchen eller över middagen. Och gamla mamma eller gamla maken blev på köpet både gladare och piggare. Och konstruerade sociala aktiviteter behövde personalen inte längre ägna sig åt, den biten tog de anhöriga hand om.

LÄS MER:  "Säg till om det är något ni behöver hjälp med"

Vad säger ni? Jag tycker det är en fantastisk historia. Hur man hade en idé, om något som först inte fungerade särskilt bra. Men hur bra det ändå blev, av skäl man inte tänkt eller planerat för.  Är det inte så förresten? Att de bästa stunderna är de som inte sönderplanerats utan uppstår spontant. Om förutsättningarna finns. // Lill

Om skribenten

Lill Jansson
Redaktör för Äldrenytt.se
Telefon: 0735-315237 | Twitter: lilljansson | E-post: lill@minsektor.se

7 Comments on "Oplanerat är bäst"

 1. Hej Lill och ni andra!!! Både planerat och oplanerat kan vara bra. Vad som mest fastnar i mej när jag läser om äldreomsorgen i Holland är att det verkar vara i där och i Danmark som man tänker på ett annat sätt och värnar det sociala livet. I Sverige MÅSTE vi börja göra på samma sätt. Vi människor har sociala BEHOV och vi MÅSTE se det som behov inte som guldkant. Så fort vi lägger pengar på sociala aktiviteter kallar vi det för guldkant när vi borde se det som självklarheter och lika viktigt som att äta mat.

 2. Bra skrivet Maria. Jag håller med bägge 🙂

 3. Rob den Hertog,Kommunrehab Norberg | 17 februari, 2011 kl. 08:38 | Svara

  Eftersom jag är från Holland och har haft både mina föräldrar på äldrehem vet jag hur det är i Holland och vad skillnaden är jämfört med andra länder,t.ex här hos oss i Sverige.Det satssas mycket mer på det sociala livet, som Maria mycket riktigt betonade.Håller med om att det borde betraktas som ett behov,inte som det lilla extra.
  En annan skillnad tycker jag är att det satsas otoligt på friviliga medarbetare för alla möjliga aktiviteter, frå knyppling till vinprovning etc etc. Mycket att göra inom äldreomsorgen,en härlig utmaning,eller hur??

 4. Jag blir glad

 5. Jonas Folcker Kungsbacka | 17 februari, 2011 kl. 10:32 | Svara

  Jag har i tidigare kommentarer föreslagit ordet TRIVSEL som ett ledord inom äldreomsorgen, och ovanstående exempel från Holland visar på vikten av just social TRIVSEL. Ett annat bra exempel på hur man skapar social TRIVSEL är Lottehjemmet i Köpenhamn. Vi har mycket att lära av holländare och danskar för att komma bort från den kliniska förvaringen av våra äldre

 6. Artikeln får mig att tänka på hur viktigt det är att inte ge upp våra försök att tänka och ordna ett stimulerande socialt innehåll. Får också en känsla av att vi har arbetat bättre med detta behov förr men tappat betydelsen av det på vägen någonstans. Vad får andra i andra kommuner och länder att lyckas? Vilka förutsättningar missar vi? Alla har rätt att få leva sitt liv helt och fullt. Vi måste fortsätta finna förutsättningarna för att det självklara ska bli självklart för alla!

 7. Det var skönt att få bekräftat att det är skillnad på Holland och Sverige. Jag tänker ibland att vi svenskar har fördomar om hur det är i andra länder men så var inte fallet den här gången. Dags för handling och sluta kalla självklartheter för guldkanter.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.