Annons

Det är ingen idé, hen är för gammal

Nu för tiden kan man sitta hemma och beställa sina matvaror på nätet, och få dem hemlevererade. Antingen från den vanliga mataffären eller av särskilda nätföretag, som enbart ägnar sig åt hemkörning av mat. Vi behöver alltså inte besöka en mataffär rent fysiskt för att handla vår mat. (Nej, den här typen av service finns inte överallt i landet, men på allt fler ställen och det är definitivt fler personer som har tillgång till tjänsterna än som inte har det.) Den som inte själv klarar att handla sin mat, t ex för att man är äldre och har förlorat en del av sina fysiska förmågor, har rätt att få hjälp med det och ofta är det hemtjänstpersonalens uppgift att utföra uppgiften. Man får en inköpslista av en person och sedan åker man och handlar. Hur det organiseras ser lite olika ut i olika kommuner, likaså regelverket kring det hela, men det bygger alltså på att någon gjort en bedömning av någon annans förmåga att själv handla sin mat.

Frågan är då om det gjorts en bedömning av förmågan att beställa sin mat på nätet. Eller förmågan att med hjälp lära sig att göra det. Finns det några kommuner som aktivt arbetar på det sättet?

Att jag undrar beror inte på att jag ser att här går möjligen att spara pengar. Att jag undrar beror snarare på att jag ibland uppfattar en lite trist inställning till åldrande och lärande. Lite grand att äldre människor saknar förmåga att lära sig nya saker, att det inte är någon idé att ens försöka. ”Det är ingen idé” eller ”hon är så gammal” eller ”han förstår sig inte på datorer, han kommer aldrig att lära sig det”. Är inte det en ganska respektlös inställning?  Både tanken om att äldre människor inte kan lära sig nya saker eller det där med att dra alla över en kam.

LÄS MER:  I Kalmar finns en guldbuss

// Lill

3 Comments on "Det är ingen idé, hen är för gammal"

 1. Cecilia Nygren | 19 februari, 2015 kl. 14:13 | Svara

  Hej.
  Jag tycker att det de gör i allaktivitetshuset Tuben i Farsta är beundsransvärt och värt att uppmärksamma. Bland annat har de ett Ipad kaffe där man får stöd och hjälp samt kunskap! Något man kan använda sig av för att förenkla livet och det som artikeln handlar om!
  Eva Rapp är ansvarig samordnare och även arbetsterapeut så kontakta henneär min uppmaning!
  08-508 18 339
  eva.rapp@stockholm.se

  Vänliga hälsningar Cecilia.

 2. På 1990-talet gjordes försök med handla-hemma terminaler. Då var problemet att personalen inte de äldre hade svårt att hantera det. Nu en generation senare borde det väl inte vara något problem.

 3. På det äldreboende jag är chef för har vi en dam som bloggar. Vi spelar wii-spel, vi har Ipad o det finns skype. Vi har Facebook o vi arbetar med digitala fotoram ar där vi kan visa minnesbiöser o annat.. Vårt boende är IT- profilerat så visst kan de äldre… bra mycket mer än vi tror.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.