Annons

Det är den som är sjuk som är sjuk

Genom åren har jag träffat ganska många som drabbats av en demenssjukdom och precis som ni, vet jag att demenssjukdomarna är helvetiska sjukdomar som ofta innebär ett stort lidande för den som drabbats. Depression och ångest, förvirring och rädsla och tårar och för en del även fysisk smärta. Eftersom vi människor är olika och reagerar olika även när vi drabbas av en sjukdom, kan upplevelserna skilja sig åt, men att demenssjukdomarna är plågsamma råder det ingen tvekan om. Ändå kallar vi demenssjukdom för ”de anhörigas sjukdom”. Hur ofta har jag inte hör folk säga att ”det är värst för de anhöriga” när demenssjukdomarna har kommit på tal. Varför säger vi så? Det gör vi ju inte när det gäller andra sjukdomar.

Att vara anhörig till någon som drabbats av en demenssjukdom är svårt och krävande, jag vet. Men att påstå att sjukdomen är ”den anhöriges sjukdom”, det tycker jag är ignorant och respektlöst mot den som själv drabbats av sjukdomen. Ångest, depression och andra tillstånd som drabbar den som är sjuk är väl inte mindre hemskt bara för att den sjuke drabbats av skador på hjärnan.

I Sverige finns mellan 130 0000 och 150 000 personer med en demenssjukdom och antalet kommer att öka de kommande åren. Det är bra att demenssjukdomarna uppmärksammas allt mer och mycket behöver göras inom alltifrån forskning och demensvård till stöd till anhöriga. Men även synen på dem som fått en demensdiagnos behöver förändras. Till att börja med tycker jag att vi ska sluta kalla demenssjukdom för ”de anhörigas sjukdom”. Vad tycker ni? // Lill

LÄS MER:  Vänja sig

Om skribenten

Lill Jansson
Redaktör för Äldrenytt.se
Telefon: 0735-315237 | Twitter: lilljansson | E-post: lill@minsektor.se

Bli den första att lämna en kommenter på "Det är den som är sjuk som är sjuk"

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.