Annons

Demensförbundet: Avskaffa eller utbilda biståndshandläggare

Dagligen ringer uppgivna anhöriga till Demensförbundets rådgivningstelefon: – Vi fick avslag på hemtjänst, jag orkar inte mer. – När biståndshandläggaren var på besök frågade hon Gunbritt om det var hon som bakat bullarna och Gunbritt sade ja, fast hon varken bakat eller lagat mat på två år. Biståndshandläggaren sade efteråt att vi verkar klara oss bra själva och vi fick ingen avlastning. Gång på gång framgår det att biståndshandläggaren fattar beslut över huvudet på den demenssjuke och den anhörige. Beslut baserade på okunskap. Läs mer på cisionwire.se…

Om skribenten

Lill Jansson
Redaktör för Äldrenytt.se
Telefon: 0735-315237 | Twitter: lilljansson | E-post: lill@minsektor.se

4 Comments on "Demensförbundet: Avskaffa eller utbilda biståndshandläggare"

  1. Som handläggare är det jättesvårt, vid hembesök, hur man ska förhålla sig till den information som lämnas, oavsett om det kommer från anhöriga, hemvårdspersonal, sjukvårdspersonal, grannar och så vidare när det i slutändan är vad den enskilde säger som avgör. Är inte personen omyndighetsförklarad så kan man inte tvinga på hjälp. En utmaning är att fatta beslut på väldigt lite grunder och ofta efter väldigt korta besök. Tyvärr händer det kanske lite allt för ofta att fel beslut fattas.

  2. Monika Titor, Demensförbundet | 7 juli, 2011 kl. 13:10 | Svara

    En person som har en demenssjukdom vet oftast inte om att han eller hon behöver hjälp. Här måste man lita på vad anhöriga säger, alltså de som dagligen sköter om sin demenssjuke. Säger de att de behöver avlastning, fler hemtjänsttimmar, dagverksamhet, ja, då behövs det. Det är ju för att den anhörige ska orka vårda sin demenssjuke hemma, annars går ju både den demensjuke och hans anhörige under. Och det är därför det behövs utbildning i demensjukdomar, äldre psykiatri, rehabilitering och geriatrik i socionomutbildningen. Annars tvingas man som biståndshandläggare att fatta beslut i blindo.

  3. Gunilla Arneström | 10 juli, 2011 kl. 10:45 | Svara

    Om en en person har demenshandikapp,är det jätteviktigt att höra allas version,både anhöriga och den äldre som behöver hjälp.Längre tid för handläggaren vid hembesök eller gärna två besök efter varann tror jag vore en framgångsfaktor.Jag önskar också att alla kommuner eller regeringen fattar beslut om att äldre skall erhålla 8-10 timmar/månad utan biståndsbeslut. En del äldre idag,tycker det är krångligt med att biståndshandläggning.

  4. Kanske ett sent inlägg, men vill ändå skriva en kommentar som biståndshandläggare. Det är viktigt att man berättar allt, utan att försköna verkligheten för att vi handläggare verkligen skall få ett helhetsperspektiv.
    Jag håller helt med om att man behöver träffa klienten flera gånger. Många gånger uppfattas man som handläggare som jobbig och långdragen, eftersom att man då heller inte kan fatta snabba beslut. Fördelen är den att man får rätt beslut. Det är viktigt att ha en öppen dialog med handläggaren. Däremot är inte heller resurserna oändliga och insatserna beslutas enligt Socialtjänstlagen. Skulle inte direkt säga att det är en särskilt generös lag. Det är med andra ord flera faktorer som spelar in när vi skall göra en bedömning och fatta beslut.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.