Annons

Dela och lär

När jag började arbeta med vård och omsorg för trettio år sedan, visste jag knappt vad som fanns på andra sidan dörren på jobbet, där på den andra avdelningen. Det fanns en del rykten och jag och mina arbetskompisar pratade då och då om våra kollegor, de där på andra sidan. Om att man nog kunde tänka sig att de, där på den andra avdelningen, antaglien gjorde en massa konstiga saker, de kunde man nog tänka sig. Att de där kollegorna, som vi knappt visste vilka de var (vi hade bara sett dem bussen), inte var fullt lika kompetenta som vi, det var vi överens om. Att vi skulle kunna lära något av dem? Den tanken fanns inte. På riktigt. Tanken dök aldrig upp.

Så där tänker vi inte längre. Snarare tvärt om. Vi är alla medvetna om att vi har mycket att lära genom att lära av varandra. Få av oss tror att vi själva gör allt på bästa sätt. Därför läser vi om hur andra gör, pratar med andra om hur de gör och berättar hur vi själva gör. Vi går på mässor och konferenser för att lära och vi hänger med i sociala medier för att inspireras. Att utbyte av erfarenheter är utvecklande för både oss själva och för de verksamheter vi arbetar i, och därmed för dem vi finns till för – det är idag en självklarhet.

Själv har jag tillbringat en del tid på Vitalis i Göteborg de senaste dagarna. Vitalis är en mässa, som har fokus på teknik och vård och omsorg. Jag har lärt mig den teknik som finns redan idag, och som underlättar och höjer kvaliteten i vården och omsorgen. För både vårdtagare och personal. Och jag har tillsammans med andra, som kan saker som jag inte kan, funderat på vad tekniken i framtiden kan bidra med. De andra har samtidigt lärt av mig, eftersom jag kan sådant som de inte kan. Delad kunskap är verkligen dubbel kunskap.

LÄS MER:  Roligt på jobbet

Trevlig helg allesammans! // Lill

1 Comment on "Dela och lär"

  1. Det är underbart att självgodheten har gett med sig till förmån för kunskapstörst, kvalitetstänk och en vilja att ge god omvårdnad. Vi som sitter och biståndsbedömer kan då lita på att det blir ett gott resultat i verkställigheten. Återstår sedan att höja vår och omsorgsyrkenas status och få upp lönenivåerna och litet till, då är vi framme!!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.