Annons

De som vill hjälpa till

I många (för min del oklart hur många) kommuner finns det volontärarbetare, dvs människor som har tid och möjlighet och gärna vill vara med och hjälpa till – inom äldreomsorgen till exempel. Ofta handlar det om att man följer med någon på en promenad eller att man läser tidningen högt för den som inte längre själv klarar av det. Fast det där kan nog se lite olika ut. Både när det gäller hur vanligt det är med volontärer och i vilka sammanhang de kan och får vara med.

För ett tag sedan var jag och besökte ett demensboende och då passade jag på att fråga om det här med volontärer. Hur vanligt det är, hur de har organiserat det och hur det fungerar. Undersköterskan jag pratade med sa då att de inte riktigt har hittat någon bra form för det. De har haft volontärer men det har inte fungerat så bra. För det är svårt för volontärer, utan egen erfarenhet av dementa personer, att veta hur de ska möta och bemöta människor med en demenssjukdom. Och de där högläsningarna eller promenaderna har inte slutat så bra, vare sig för den demensjuke personen eller för volontären, som blivit besviken (och inte kommit tillbaka). Men, som undersköterskan sa, det handlar inte om att volontärer inte kan bidra till en bättre omsorg, det gäller bara att hitta rätt saker för volontären att göra.

Så nu har de tänkt om på det här demensboendet. I fortsättningen ska volontärerna inte gå med ut och promenera eller inte läsa högt. Istället ska de få mer ännu mer handfasta uppgifter. De ska få fixa med tvätten, de ska få baka bröd och lite annat sådant, och så ska istället personalen med sin kompetens stå för det där andra – som högläsning och promenader eller vad det nu kan handla om.

LÄS MER:  Skotten och knopparna

Jag misstänker att den arbetsfördelningen inte är helt okontroversiell, men kanske är det något som kan fungera. Att volontärerna inte står för det där “lilla extra” utan att volontärerna ser till att personalen får tid för det. Eller vad tror ni?

Hur ser era egna erfarenheter ut när det gäller volontärer? Har ni hittat någon bra form för det? Vad är det för uppgifter volontärerna gör hos er (om ni har några)?

// Lill

Om skribenten

Lill Jansson
Redaktör för Äldrenytt.se
Telefon: 0735-315237 | Twitter: lilljansson | E-post: lill@minsektor.se

3 Comments on "De som vill hjälpa till"

  1. I Nykvarn har vi en Frivilligcentral(ideel förening). i Nykvarn finns bara ett äldreboende. De volontärer som finns på vår äldreboende har bl.a hand om en caféverksamhet varje fredag, pubafton 1 ggr/månad, hjälper till vid bingo 1ggr/vecka, vi har även besöksverksamhet med tidningsläsning och fika, frivilliga ordnar även en ”utflyktsdag” för boende och för de som har hemtjänst, Frivilligcentralen ordnare även en seniordag i vår folkpark varje år dit alla seniorer är inbjuda för fika underhållning.(helt sponsrat av föreningar och näringliv i Nykvarn)
    Vi samarbetar och planerar alltid tillsammans med personalen och personal och volontärer arbetar alltid tillsammans.
    Hälsningar Lotta Ferrer
    samordnare Frivilligcentralen i Nykvarn

    • Hej Lotta! Det låter som att ni har ordentlig struktur på det, så bra. Café har jag hört talas om, men inte pub – vad kul! Och väldigt konkret för dem som ska hålla i det. Den idén tar jag med mig. Likaså det här med att föreningar och näringsliv sponsrar underhållning. Tack för tipsen! // Lill

  2. Väldigt viktigt att de frivilliga inte tar över personalens arbetsuppgifter.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.