Annons

De 7 vanorna

En av veckans artiklar handlar om vad du själv kan göra för att öka chansen till ett hälsosamt liv när du blir äldre. Allt styr vi naturligtvis inte över själva. Sjukdomar och olyckor kan vi alla råka ut för och få bestämmer själva när det är dags att dö. Men om vi nu vill göra vad vi kan för vår hälsa så verkar forskarna vara ganska överens om vad som faktiskt kan göras. Och det är inga konstigheter. I artikeln listas sju vanor som är bra för oss om vi vill leva ett så hälsosamt liv som möjligt och det är väl egentligen inga nyheter, även om jag misstänker att de flesta av oss har en eller annan vana att ta tag i. För min del är det i första hand sömnen (och maten, när jag tänker efter). Att sova tillräckligt länge varje natt verkar möjligen vara aningens viktigare än jag velat ta till mig och det känns lite problematiskt. Att sova tillräckligt länge kräver trots allt sin tid och sin planering. Jobbar du på kvällen eller har andra aktiviteter kvällstid eller har barn som väcker dig på natten (eller något annat som stör din nattsömn), så räcker tiden inte till rent matematiskt. Istället kan man försöka inbilla sig att man inte behöver åtta timmars sömn om dygnet. Det är åtminstone så jag har tänkt och dessutom finns det ju en massa människor som säger att de klarar sig på både fem och fyra timmars sömn per natt, det har man ju hört talas om. Fast själv är jag nog inte en av dem. Efter ett par veckors semester utan väckarklocka och med nyinköpta mörkläggningsgardiner (fruktansvärt fula men effektiva) står det nu klart att jag verkar behöva åtta timmars sömn. För precis så länge sover jag om kroppen själv får bestämma. Så när semestern är över och det finns morgontider att passa igen, ska jag försöka se till att lägga mig i tid för att kunna sova åtta timmar innan det är dags att gå upp igen. Det är tveklöst vad artikeln om de sju vanorna uppmanar mig till. Hur ser det ut för er del?

LÄS MER:  Anpassningar för äldre medarbetare

Om skribenten

Lill Jansson
Redaktör för Äldrenytt.se
Telefon: 0735-315237 | Twitter: lilljansson | E-post: lill@minsektor.se

Bli den första att lämna en kommenter på "De 7 vanorna"

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.