Annons

Citrusglögg och chilipepparkakor!

Så här i adventstider kommer underbara recept på både god glögg och pepparkakor med sting!

”Det här är recept som passar ypperligt att göra på äldreboenden och för de med nedsatt smak- och tuggförmåga” hälsar Elisabeth Johansson, matkunnig rådgivare åt Oral Care.

Citrusglögg till 10 pers
2 citroner, saften
2 apelsiner,saften
5 dl vatten
2 msk strösocker
1/2 påse glöggkryddor
3 stjärnanis

Fortsättning följer här >>

Pressa citrusfrukterna och blanda alla ingredienser i en rostfri kastrull. Sjud och rör om tills sockret löst sig. Häll upp glöggen i glöggmuggar och servera med russin och mandlar.

Fullkornspepparkakor med chili
ca 80 stycken
250 g smör, rumsvarmt
1 påse pepparkakskryddor ca 15 g
2 dl strösocker
1 dl mörk sirap
3/4 dl vatten
1 färsk stor röd chili (spansk peppar) eller 2 små
5 dl fullkornsdinkelmjöl
3 2/3 dl vetemjöl
1/2 msk bikarbonat

Rör ihop smör och kryddor. Koka upp socker, sirap och vatten. Häll den varma vätskan över smöret och rör om. Låt kallna. Kärna ur och hacka chilin fint och blanda ner. Blanda fullkornsmjöl, vetemjöl och bikarbonat i en bunke. Rör ner mjölet i vätskan (degen ska vara lös). Låt degen vila i en plastpåse i kylen över natten.

Sätt ugnen på 200 grader. Kavla ut degen och tryck ut cirklar med cirkelformade pepparkaksformar. Grädda på bakpappersklädd plåt i 5-10 min beroende på tjocklek. Låt pepparkakorna svalna på plåten. Servera med smör och brieost.

Om skribenten

Lill Jansson
Redaktör för Äldrenytt.se
Telefon: 0735-315237 | Twitter: lilljansson | E-post: lill@minsektor.se

Bli den första att lämna en kommenter på "Citrusglögg och chilipepparkakor!"

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.