Annons

Chef med eller utan verksamhetserfarenhet?

Jag känner en kvinna som aldrig arbetat i äldreomsorgen eller i handikappomsorgen, men som har hur mycket bra tankar och idéer som helst om hur vården och omsorgen skulle kunna bli ännu bättre. Hon säger ofta ”varför är det så här?” eller ”vore det inte bättre om man gjorde så här?”. Och hon gör det på ett konstruktivt sätt, inte alls så där upprört och allmänt klankande om ni förstår hur jag menar. Själv, med min erfarenhet från vård och omsorg, hamnar jag ofta i försvarsställning. Förklarar tålmodigt om vilka förutsättningar som finns, vilka svårigheter som finns, vilka hinder. Jag har alltid en rimlig förklaring till varför det är som det är. Rimlig åtminstone i mina egna öron.

Men om jag nu inte skulle gå i försvar, inte avvisa och inte så där lite överseende förklara för henne att hon inte riktigt vet vad hon pratar om – ja, då skulle jag önska att hon började arbeta i äldreomsorgen eller i handikappomsorgen. Helst som chef så att hon fick rimliga möjligheter att förändra. För egentligen tror jag att vården och omsorgen behöver fler som hon. Personer som inte långsamt fostrats in i hur det är och ibland tom hur det måste vara. För jag behöver bara gå till mig själv. När jag som nittonåring, någon gång i mitten på åttiotalet, började arbeta på ett vårdhem, då var det mycket jag tyckte var konstigt, mycket jag ville göra annorlunda. Men som nittonåring accepterar man det som andra säger, åtminstone gjorde jag det, och till slut hade jag glömt vad det var jag från början tyckte. (Det här gäller självfallet inte bara inom vården och omsorgen, jag tror det gäller i vilka branscher som helst.)

LÄS MER:  Läsk och annat

Å andra sidan vet jag att det finns de som hävdar att chefer utan egna erfarenheter från den verksamhet de ska leda, de är inga bra chefer, eftersom de inte förstår hur verksamheten fungerar och eftersom de då inte kan förändra den. De får det dessutom svårt med trovärdigheten hos sina medarbetare och därmed svårt med att få dem med sig. En chef utan verksamhetserfarenhet blir enkel att negligera eftersom hon i andras ögon inte vet vad hon pratar om.

Eller? Vad är era erfarenheter? Är du chef med eller utan verksamhetserfarenhet? Och du som inte arbetar som chef, vad tycker du? Fungerar det med en chef som inte själv tidigare arbetat med vård och omsorg? //Lill

Om skribenten

Lill Jansson
Redaktör för Äldrenytt.se
Telefon: 0735-315237 | Twitter: lilljansson | E-post: lill@minsektor.se

8 Comments on "Chef med eller utan verksamhetserfarenhet?"

 1. Nytt blod behövs alltid!!!, någon som säger att det går om vi vill, eller OM det skulle fungera, hur skulle det fungera då? (motsatsen till ”det går inte/aldrig”)…
  Sen måste ju en ny chef alltid respektera och lyssna på sina medarbetare, men inte nödvändigtvis tro på att det inte kan bli bättre.

 2. Jag arbetar som chef och har arbetat på golvet i 25 år innan jag utbildade mig till chef. Tycker nog att det har varit en fördel att ha arbetat på golvet först eftersom jag kan vara med i personalens diskussioner känner mig även hemma där. men jag kan också se att det ibland vore bra att det kom in en chef som inte såg med mina ögon för ibland så kan man nog bli hemmablind. Tror nog att det har mycket att göra vilken personlighet man är, och i vilket område man arbetar i själv så är det i handikappomsorgen. Tack för mig

 3. Åhh, vad jag gillar den här bloggen, den knuffar mina tankar hit och dit samtidigt som den bekräftar mig på ett konstigt sätt…………

 4. Situationen är inte ny. Så här har det nog varit i vården under långliga tider oavsett om du är chef för första gången eller har mångårig erfarenhet. Det kan vara bra med nya ögon, öron och tänk. Men mitt recept är att se till att ha medarbetarna med i båten. Etablera några bra kontakter i medarbetarkåren som också representerar hela gruppen och förklara Varför en förändring bör provas. Välviljan till förändring i arbetslaget växer bäst och oftast fram när förändringar genomförs tillsammans med personalen. Som chef måste man utveckla sin tankar och göra dom greppbara för alla som är berörda.

 5. Kom in som ny chef helt utan verksamhetserfarenhet – mina styrkor var att inspirera och motivera medarbetarna och att snabbt skaffa mig en överblick. Mina ”nya” ögon gjorde att jag vände upp och ner på varje rutin, varje vana, varje teori. Mycket behölls men mycket förändrades också. Jag blev tvungen att förlita mig på medarbetarnas kunskaper, delegera och bilda arbetsgrupper med olika ansvarsområden. Detta ledde till att medarbetarna utvecklades och tog mer ansvar – ett stort plus för både individerna och för verksamheten! Rätt snabbt lärde jag mig sedan verksamheten, men då var arbetssättet redan etablerat och delaktighet och ansvarstagande är nu en självklarhet i verksamheten.

 6. Gunnar Brolin | 12 maj, 2010 kl. 13:00 | Svara

  Givetvis är det bra för en nytillträdd chef att kunna alla förekommande arbeten, faktiskt lite bättre än medarbetarna och det för att inte bli slagen på fingrarna. Alla föreslagna förändringar bör övervägas noga tillsammans med medarbetare och inte göras för förändringens egen skull. Något som är viktigt är att besöka andra arbetsplatser och förhoppningsvis snappa upp något som kan vara bra på den egna arbetsplatsen! Annars är risken stor för ”gårdsblindhet”!

 7. Det finns för och nackdelar med att vara insatt i en verksamhets alla funktioner och processer. En klar fördel är att en ledare lätt och snabbt vet vilka kosekvenser det blir av ett beslut som fattas – nackdelen tror jag blir mer att man saknar perspektivet att se på verksamheten utifrån och på så sätt hämmas.

  Jag menar att man får se det från vilket ledarskapsperspektiv man väljer att leda en verksamhet. Det perspektivet måste vara anpassat för verksamheten vilket i sig förutsätter att ledaren är tillräckligt lyhörd för detta. Alltså adaptiviteten är a och o.

 8. Gunnar Brolin | 18 maj, 2010 kl. 04:50 | Svara

  Jag måste fråga EmGe: Talar Du om ledare för stora multinationella företag, eller talar Du om ledare för små enheter innom vården??

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.