Annons

Boendelås betyder trygghet

Det här är Olle Bliding. Han arbetar med utveckling av boendelås och medicinskåp på Phoniro Systems. När jag pratade med honom på telefon häromdagen, bad jag honom först berätta om medicinskåpen och vad fördelarna med dem är. Så här sa han: ”Mediciner ska hanteras varsamt och med respekt. Många kan inte ta ansvar för sin medicinering, oavsett om man bor på ett särskilt boende eller inte, och ingen ska heller behöva vara orolig för att mediciner försvinner. Våra medicinskåp låser man upp med mobilen eller med en tag. Inget krångel med nycklar och i it-systemet går det sedan att se vem som öppnat skåpet och när det skedde.”

It-systemet Olle pratade om heter Phoniro Care. Det är en it-plattform som består av olika moduler, med olika funktioner. De olika modulerna kan användas var och en för sig eller tillsammans. En funktion som kan integreras i plattformen är boendelås.  När jag bad Olle förklara hur boendelåsen fungerar, berättade han framför allt om vilken nytta de som bor på ett särskilt boende har av låsen, inte minst personer som drabbats av en demenssjukdom. ”Det är inte ovanligt att de som bor på ett särskilt boende går omkring i korridorer eller andra gemensamma utrymmen. När man sedan ska gå in till sig, är det lätt att ta fel och gå in till någon annan istället. Med våra boendelås slipper man gå fel och man slipper dessutom oinbjudna gäster. Dörrarna till de olika lägenheterna är låsta tills att den som bor innanför dörren närmar sig den utifrån. Då öppnas dörren automatiskt via en tag man har på armen. När man sedan gått in till sig, låses dörren automatiskt och det är bara andra som har tags, t ex personalen, som kan komma in.”

Även boendelåsen är integrerade i plattformen Phoniro Care, berättade Olle. Det är alltså inte en massa olika system som ska kopplas ihop med varandra, utan allt fungerar tillsammans. Inte heller behöver man vara orolig för vad som händer om strömmen går eftersom boendelåsen är batteridrivna och dessutom finns det en mekanisk back-up. Om brandlarmet skulle gå, öppnas alla dörrarna automatiskt, vilket känns tryggt att veta.

Det finns många fördelar med boendelåsen, men Olle Bliding summerar den kanske bästa av alla: ”På demensboenden, där man använder våra lås, säger man att det blivit lugnare. För det klart, vi människor blir lugnare om vi inte behöver oroa oss för att gå in genom fel dörr eller oroa oss för att få besök av någon vi inte vill ha besök av. Så enkelt är det. Och en lugnare miljö mår alla bättre av. Inte bara de som bor där, utan även anhöriga och personal.”

Bli den första att lämna en kommenter på "Boendelås betyder trygghet"

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.