Annons

Blir äldreomsorgen en valfråga nästa år?

Nu är ju vi på Äldreomsorgsbloggen lite yrkesskadade, för vi pratar om äldreomsorg hela dagarna, och det förstår vi att alla inte gör. Men visst pratas det även bland andra mer om äldreomsorg än tidigare? Och visst finns allt fler exempel på bra äldreomsorg, både boenden och hemtjänst och inte minst samverkan mellan sjukvården och kommunerna? Äldreomsorgen verkar helt enkelt finnas med på agendan på ett annat sätt än tidigare, tycker ni inte det? Möjligen skulle äldreomsorgen tom kunna bli en valfråga nästa år.

Eller vänta lite, kan äldreomsorgen verkligen bli en valfråga? Bryr vi oss så mycket om en enskild fråga att vi låter den styra hur vi röstar i ett riksdagsval, ett landstingsval eller ett kommunalval? Kan vi tycka att ett parti har den bästa politiken rent allmänt, men ändå välja att rösta på ett annat parti för att vi tycker att det senare har de bästa förslagen när det gäller framtidens äldreomsorg?

Nu blir det med all säkerhet nya utspel och löften om äldreomsorgen inför valen i september nästa år, men jag har i alla fall gått igenom vad de olika partierna i dagsläget säger, och det är lite intressant. Något parti tycker att personalens villkor är det viktigaste. Ett annat parti lägger allt krut på att äldre människor ska garanteras olika saker och att man på något sätt ska ersättas om man inte får det man garanterats. Ytterligare ett annat parti tycker att själva driftsformen och ev bolagsvinster är avgörande för hur bra äldreomsorgen blir.

Frågan kvarstår dock. I hur stor utsträckning låter vi de olika politiska partiernas inställning till äldreomsorgen påverka oss när vi går och röstar? Hur tänker ni själva? 

Nu hoppas vi på ytterligare en härlig höstvecka! Vi hörs. // Lill

LÄS MER:  Vaccinationskrav?

Om skribenten

Lill Jansson
Redaktör för Äldrenytt.se
Telefon: 0735-315237 | Twitter: lilljansson | E-post: lill@minsektor.se

9 Comments on "Blir äldreomsorgen en valfråga nästa år?"

 1. Christina Pettersson | 5 september, 2013 kl. 13:53 | Svara

  Jag tror inte att det blir en valfråga för dem flesta människor röstar på det parti som är bäst för de själv. Äldrevården behöver mer pengar men de flesta vill inte betala högre skatter och då går det inte att göra äldrevården bättre. Tråkigt men sant.

 2. Ann-Charlotte Odelund | 5 september, 2013 kl. 14:34 | Svara

  Att lyfta äldreomsorgen är viktigt nu. Chefer måste börja leda och kunskapsnivån höjas. Närvaron av medicinsk kompetens kan inte fortsätta att lysa med sin frånvaro.
  Att ha varit politiker, äldreomsorgschef och sedan under 15 år arbetat på ett 40 tal olika äldreboenden. Chocken är…………..
  Att säga ifrån vid stora kvalitetsbrister låter sig inte göras. När slutade Sverige leda sina verksamheter?

  • Håller med Ann-Charlotte. Fast tycker du att det är något specifikt politiskt parti som driver den frågan, och kommer du i så fall att rösta på det partiet. Jag är inte ute efter vilket parti du möjligen kommer att rösta på. Snarare om det finns en koppling mellan enskilda sakfrågor, t ex äldreomsorgen, och hur vi väljer att rösta. // Lill

 3. Äldrevårdsfrågan ska inte nödvändigtvis ses som en fråga utan som en del av välfärdspolitiken.

 4. Jonas Folcker Kungsbacka | 5 september, 2013 kl. 16:49 | Svara

  Med tanke på att gruppen ålderspensionärer i Sverige är 1, 7 millioner från 65 och uppåt, som alltså antingen redan är i äldrevårdssvängen eller kommer att hamna där inom överskådlig tid, så borde det vara en given valfråga!! Ingen tvekan om att ädrevården behöver tillföras MER pengar. så att en standardhöjning kommer till stånd. Det som saknas mest är PERSONAL som har TID att bry sig om dem de vårdar och mer personal kostar pengar. Tid kostar pengar.

  Tyvärr verkar hela regeringsalliansen ha kört fast i skattesänkarträsket, och även den splittrade rödgröna oppositionen verkar att att vara på väg dit också. Pensionärsorganisationerna med SPI och PRO i spetsen hörs nästan inte alls i debatten.

  Ett lands civilisationsstatus kan mätas i hur man tar hand om sina barn och gamla.

  Med en skola i fritt fall vad gäller kunskapsinhämtning och en kommunal äldrevård med ständiga nedskärningar, som resulterar i vanvård, är Sveriges civilisationsnivå inte särskilt hög. Att ”vinster” ur privat äldrevård hamnar i utländska skatteparadis, är direkt omoraliskt.

  Även dagens raska politiker kommer en dag att behöva den äldrevård, som de i dag verkar ha glömt.

  • Tycker det är tråkig om det här ska bli ett politiskt forum Jonas Folcker. Jag tror Lill menade mer om äldrevården kan bli en politisk fråga inte om det ena eller andra partiet är det bästa partiet för det tycker vi nog olika om. Jag tror för min del inte att det blir en valfråga för även om vi har många äldre i Sverige röstar de äldre nog som de alltid har röstat och vi yngre är inte så intresserade för det finns frågor vi tycker är viktigare tror jag.

   • Emilia, jo det var nog så jag tänkte, lite mer allmänt om äldreomsorgen kan bli en valfråga. Jag misstänker att om man tycker att äldreomsorgen är en viktig fråga, är chansen stor att man tycker att det parti man brukar rösta på också är det parti som har den bästa politiken när det gäller äldreomsorgen. Om just äldreomsorgsfrågan ska få människor att rösta helt annorlunda mot vad de brukar göra, jag menar byta sida helt, då krävs nog att ett politiskt parti har idéer som är utöver det vanliga och att man dessutom är tydlig med att man är villig att satsa resurser på det. // Lill

 5. Ann-Charlotte Odelund | 5 september, 2013 kl. 20:24 | Svara

  Ja du Jill, vilket parti jag kommer att rösta på, svaret är inget parti.
  Tyckte att det under den socialdemokratiska regeringen rann ut pengar till ingen nytta. Idag har det förändrats med råge med privatiseringar och omorganisationer. Det går inte med så komplexa verksamheter som skola och äldreomsorg. Har arbetet inom de flesta specialiteter inom vården är narkos och intensivvårdssköterska i botten. Det arbete som utan tvekan kräver mest kunskaper är äldreomsorgen. Arbetade i Sverige i somras 1 sjuksköterska. på 100 boende på kvällar och helger. Norge som jag nu arbetar mest i 2 sjuksköterska på 24 boende på dessa tider. Efter 20 år som moderat kommunalpolitiker kommer jag att rösta blankt vill inte vara delaktig i det jag ser nu. Kunnigt ledarskap skiner med sin frånvaro. Behöver oftast inte kosta mer i min värld.

 6. Valfråga eller ej. Det är fascinerande att inte alla människor funderar över hur äldreomsorgen ser ut men framför allt bör se ut. Det vi alla vet om framtiden är att, om vi inte drabbas av andra dödsorsaker under livet så kommer vi att bli äldre och därmed förmodligen behöva ha kontakt med äldreomsorgen på ett eller annat sätt. Det borde vara av allas intresse, gammal som ung att äldreomsorgen fungerar så bra som möjligt för att man ska få fortsätta känna livsmening och glädje även som äldre. Det är oerhört lätt att intressera sig och klaga på äldreomsorgen när ens förälder/far, morförälder väl behöver hjälp men om man inte är intresserad av äldreomsorgens kvalitet under livet, hur ska då äldreomsorgen kunna stå sig i jämförelse med andra intressen livet har och som ”är viktigare” för var och en. Det är viktigt att vi alla gör vad vi kan för att sprida budskapet att äldreomsorg bör vara av allas intresseområde.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.