Annons

Blev nyfiken på Tryggmedicin.se

Felaktiga läkemedelskombinationer orsakar dödsfall, onödiga sjukhusinläggningar och svåra biverkningar hos äldre varje år. Ett enkelt test kan ge ökad livskvalitet samt minska medicinförbrukningen.

Nu kan man som patient eller anhörig själv kontrollera din medicin med samma hjälpmedel som används inom svensk sjukvård och på svenska apotek. Jag blev nyfiken och pratade lite med Laila Yakob på Pharmtech. Läs mer här >>

Är ni ensamma om produkten?

Svar: Ja, en unik tjänst som vänder sig direkt till privatpersoner. På det här sättet kan man komma tillrätta med problematiken med läkemedelsanvändningen i Sverige. Felanvändningen av läkemedel kostar samhället flera miljarder årligen. Man har inte tid att gå igenom alla patienters läkemedel och det här blir ett sätt att lösa det på. Väldigt enkelt och smidigt. Kontrollen/genomgången är unik på så sätt att du kan göra det direkt på din dator utan onödigt krångel.
 
Är den ny? Ja, www.TryggMedicin.se lanserades tidigare i höst. Våra andra program (som används inom kommun och landsting, ambulanser, Räddningsverket, Läkemedelsindustriföreningen, apotekare etc) har funnits sedan 2001.
 
Kan man använda sig av den på äldreboenden och inom hemtjänsten? Självklart kan man göra det. Det funkar alldeles utmärkt. Vi har även andra produkter som redan används inom kommun och landsting. En av produkterna heter SafeMed Pro och används av både sjuksköterskor och läkare samt apotekare. Vi har även avtal med LIF, Läkemedelsindustriföreningen, samt ett ramavtal med SLLför screening av läkemedelsgenomgångar.
 
Kan du kort beskriva hur den fungerar. Det är en väldigt enkel och användarvänlig tjänst som går ut på att användaren matar in sina läkemedel (både receptfria och receptbelagda läkemedel) och får ut ett resultat som kan tas med till läkaren för en bedömning. Man ska alltså inte själv avgöra huruvida preparaten/kombinationen är bra för en eller skadliga utan det får självklart en läkare bedöma alt. så kan man ta med sig en utskrift till sitt närmaste apotek för en genomgång på plats. Man kan säga att den här tjänsten är ett komplement/ett hjälpmedel som underlättar i möte med sin husläkare/apotekare. Samtidigt är det positivt för läkaren som oftast inte har en helhetsbild av vad patienten egentligen står på för läkemedel. Detta beror på många olika faktorer men framförallt så är det att vi pratar om äldre som oftast är multisjuka och går till flera olika läkare. Läkarna sinsemellan har inte nån konakt då de har olika journalsystem som gör att de inte kan se vad patienten egentligen står på för läkemedel. Oftast behandlas man också för symtom/biverkningar som man får från ett/vissa läkemedel och det slutar med att en patient går till 3-5 olika läkare och har recept på 26 olika preparat. Läkaren/läkarna har inte kännedom om vilka läkemedel patienten får i sig.  Patienten eller nära anhörig till patienten vet vad han/hon tar för läkemedel. 
 
Blev som sagt nyfiken mtp att ex Apotek går ut med sina läkemedelsgenomgångar mm om detta kan vara ett komplement till det eller om det främst är för anhöriga och den egna användaren…

Svar:

Svar:

Svar:

Svar: En lösning på problemet är att genomföra så kallade läkemedelsgenomgångar, där man systematiskt går igenom den äldre personens alla läkemedel och analyserar sedan riskfyllda läkemedelsval och olämpliga läkemedelskombinationer. Olyckligtvis har denna möjlighet endast varit tillgänglig för ett fåtal patienter och vi såg ett stort behov av en enkelt tjänst/ett enkelt hjälpmedel som alla kan använda sig utav. Vare sig man är hemma hos sin patient/nära anhörig eller var man nu befinner sig. Istället för att gå omkring och vad orolig för sin mormor så kan man använda sig av den här tjänsten för att se om det kan vara läkemedelrelaterat. Ett klart och tydligt exempel som uppmärksammats mycket i media är Gulli Johansson (fallet Gulli) som var med på Uppdrag Granskning. Hon förlorade 11 år utav sitt liv pga att man inte hade gått igenom hennes läkemedel. När man trodde att det var försent så började man sätta ut alla läkemedel och helt plötsligt började hon prata igen och kände igen sina barn och barnbarn etc…på 11 år var hon helt apatisk och onåbar men nu så kunde hon börja dansa igen ! Se gärna mer om Gulli Johansson . Vi har flera såna i Sveriga tyvärr. Gulli är inget unikt fall. Vi måste börja ta ansvar för våra äldre och genom att erbjuda en tjänst till alla så kan man känna sig trygg med sina mediciner och trygg hos sin läkare. Både som patient men också som anhörig.

 

Om skribenten

Linda Marklund
VD och Marknadsansvarig Min Sektor AB
Telefon: 0703-404020 | Twitter: | E-post: linda@minsektor.se

Bli den första att lämna en kommenter på "Blev nyfiken på Tryggmedicin.se"

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.