Annons

Bilden av äldre människor

Det finns en bild, ett fotografi, som ofta används när journalister och andra ska gestalta äldre människor eller äldreomsorgen. Den finns i olika varianter men den bild jag menar är den med av en slät hand som håller en skrynklig hand. Vet ni vilken jag menar?

Jag såg den igår igen, jag minns inte i vilket sammanhang, och jag kände plötsligt att nu räcker det väl. Nu vill jag inte se den här bilden fler gånger. För jag tycker att den felaktigt beskriver både äldreomsorgen och äldre människor. Den gör äldre människor till objekt, till några som måste tas om hand.

Nu finns det äldre människor som behöver tas om hand, det gör det självfallet. Men det gäller faktiskt en mindre grupp och den här bilden används många gånger för att beskriva en stor grupp. Och jag är ganska säker på att den bidrar till att upprätthålla synen på äldre människor som inkapabla. För bilder är viktiga och inte minst när de är så vanligt förekommande som den här.

När jag sa precis det här till en journalist igår, frågade hon direkt: ”Vad tycker du att vi ska använda för bild istället när vi skriver om äldre människor?” Och det är väl precis det som är problemet. Att vi är fast i synen på äldre människor som i det närmaste en homogen grupp. För inte är väl journalister (och andra) lika enahanda när de skriver om medelålders människor eller tonåringar? Då finns fler bilder att välja mellan.

Så tycker jag. Vad tycker ni?
_______________________________________________________________

LÄS MER:  Vad vill du bli påmind om när du blir äldre?

Ha en skön vecka allesammans! Vi hörs igen. // Lill lill@minsektor.se

2 Comments on "Bilden av äldre människor"

 1. Rob den Hertog, leg FT Kommunrehab Norberg. | 9 oktober, 2014 kl. 14:44 | Svara

  Håller med fullständigt, bra inslag. Vi. rehabinriktade yrkeskategorier för en ständig kamp mot det välmenade men passificerande ”omhändertagandet”,både av allmänheten och sjukvården/äldreomsorgen.

 2. Socionom hälsofrämjande verksamhet äldre utlandsfödda | 9 oktober, 2014 kl. 15:42 | Svara

  Lill!

  Fotot skall enligt mig få finnas kvar, och utgöra en liten bit färgat glas i ett stort komplext kaleidskop. För mig som profession blir fotot, om det ensamt/övervägande äger, färg, form och mönster för hur vi ser/beskriver/uppfattar äldre samt tillskriver egenskaper, mycket fel, magert och missvisande.

  För att motverka ageism/ålderism finns det mycket att göra på individ, grupp och samhällsnivå. Du uppmärksammar ett återkommande fenomen där alla kan bidra med att nyansera bilder av äldre och åldrande.

  Politiken, verksamheter/organisationer samt press/media besitter stor makt i att påverka samhällsynen- de är för mig självklara bärare av kaleidoskopet, de har ett ansvar att inte utesluta men nyansera bilden.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.