Annons

Besöksförbudstider – Del 1

Igår var jag och besökte en anhörig som bor på ett äldreboende. Det var första gången jag var där och jag blev lite förvånad över hur besöket gick till, så här i besöksförbudstider. För trots att besöket skedde utomhus (det var inga andra än vi ute på gården) och trots att jag och personen jag besökte hade en stor plexiglasskiva mellan oss så skulle vi ändå sitta väldigt långt ifrån varandra. Dessutom var besöket övervakat. En undersköterska satt med under hela det halvtimmeslånga besöket (en halvtimme var maxtiden) och det kändes som att hans uppgift var att se till att jag inte gjorde något otillåtet. Som att räcka över en penna till exempel, vilket jag var på väg att göra eftersom personen jag besökte behövde en penna. Det fick jag inte göra, det var förbjudet. När jag vänligt påpekade att pennförbudet kändes lite överdrivet, sa undersköterskan att han höll med men förklarade ändå att regler är regler. Och det var väl lite där, som jag kände att alltsammans har gått för långt. Att vi lever i en pandemi och att vi inom rimliga och relevanta gränser ska göra vad vi kan för att inte smitta varandra, och allra minst dem som är äldre, det är en sak. Men är det verkligen vad vi håller på med. Som det är nu har olika äldreboenden olika regler och rutiner för hur besök ska gå till. På en del boenden är det bara möjligt med ett förbokat besök i veckan, på andra får man komma på besök så ofta man vill. På en del boenden får den som kommer på besök ha med sig fika och bjuda på, på något annat får man inte ens överlämna en blombukett till en person som fyller år (eller en penna för den delen). Det görs alltså helt olika bedömningar kring hur smitta sprids och hur den ska förhindras. Vem gör egentligen den bedömningen och grundat på vad? Själv blir jag dessutom förvånad när jag läser om chefer för särskilda boenden, som säger att det inte går att hitta individuella lösningar för besök utan att alla regler måste gälla för alla. Är det någon gång det är viktigt att hitta individanpassade lösningar så är det väl nu? Så tänker jag som anhörig. Det är naturligtvis bra att det går att göra besök även när det råder besöksförbud, men visst borde det gå att fila lite mer på alltsammans. Vad säger ni som arbetar på ett särskilt boende? När det gäller besök i besöksförbudstider, vad går att göra bättre? (Eller går det inte?)

LÄS MER:  Lite mindre av "det får inte jag bestämma"

Om skribenten

Lill Jansson
Redaktör för Äldrenytt.se
Telefon: 0735-315237 | Twitter: lilljansson | E-post: lill@minsektor.se

Bli den första att lämna en kommenter på "Besöksförbudstider – Del 1"

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.