Annons

Barbro Axelsson från Durewall Institutet svarar på läsarfrågor om ”hot och våld” och självskydd

Barbro Axelsson från Durewall Institutetsvarar här på frågor om ”hot och våld” och självskydd. Har du en fråga du vill ha svar på? Skicka den till info@minsektor.se.

Fråga: Vad är viktigast att tänka på med kroppsspråket?

Vi jobbar inom daglig verksamhet och vi har deltagare här som ibland är utåtagerande. Vi vet att det är oerhört viktigt att tänka på sitt kroppsspråk och vi har analyserat vårat kroppsspråk men det är svårt tycker vi. Vi kan inte riktigt se vilken skillnad vi i personalen har i vårat kroppsspråk och vi skulle vilja veta vad som är det allra viktigaste att tänka på med kroppsspråket?

Barbro svarar: Precis som du säger är kroppspråket är viktigt. Det står för ca 70 % av vår kommunikation Att vara lugn och trygg i sig själv återspeglas i kroppspråket, vilket egentligen är det viktigaste. Hur du håller dina händer, var du tittar, hur du pratar dvs tonfall spelar också roll. En del triggas av en direkt ögonkontakt, andra av att man inte tittar dem i ögonen. Här får ni pröva er fram. Om du vet att du kan hantera en utagerande situation på ett bra sätt då utstrålar du lugn,trygghet och bestämdhet vilket i sig är lugnande. Att försöka låtsas vara lugn kan få motsatt effekt i mötet med andra. Det kan istället bli en trigger då det ger dubbla signaler.

Det jag skulle vilja tipsa om är placering. Dvs din egen placering i förhållande till personen. Dels gäller det att ta hänsyn till den personliga revirzonen, men också var du står. Står du rakt framför kan det upplevas som ett hot, att du blockerar. Placera dig istället snett framför personen när du pratar med honom / henne. I den placeringen har du också ett säkrare läge för din egen del om personen ifråga skulle sparka eller slå.

Fråga: Finns det omöjliga fall????

Förlåt uttrycket men vi har gått olika utbildningar och vi tycker att vi gör som vi har lärt oss på utbildningarna fast det inte händer något positivt i alla fall med den vårdtagaren vi tänker på. Vi undrar om det kan vara så att det inte ibland går att få bort en del av en vårdtagares beteende om vårdtagaren är gammal.

Barbro svarar: Jag tror inte att det finns några helt omöjliga fall. Däremot finns det en stor skillnad i de beteendeförändringar som man kan uppnå. I ert fall beskriver ni att personen slår och sparkar och är verbalt utagerande. Vår erfarenhet är att ett sådant beteende kan komma från att man vill värja sig. Både verbalt och med sina händer. Vad vill man då värja sig ifrån ? Det kan t ex vara att personen upplever vårdpersonalen som främmande personer som kommer för nära. I många vårdsituationer behöver vi vara nära och då är det viktigt att försöka skapa en trygg situation genom att informera. Om och om igen. Använd öppna, mjuka, lugna och trygga händer när ni hjälper till med påklädning, hygien och förflyttningar. Tänk också på var ni tar. Knäveck och armhålor är ställen som är ömtåliga och gör ont. För att skapa en säker placering för er själva och mindre ”hotfull” för den boende, placera er snett framför personen vid samtal. Om det ändå uppstår en fysisk situation är det viktigt att ni har kunskap om hur ni kan lösa det på ett sätt som skyddar er utan att kränka eller skada den äldre. Men viktigast för att uppnå en förändring är er vilja att hitta lösningar och den verkar ju finnas. Var kreativa, lyhörda och flexibla. Lycka till!

Om skribenten

Lill Jansson
Redaktör för Äldrenytt.se
Telefon: 0735-315237 | Twitter: lilljansson | E-post: lill@minsektor.se

3 Comments on "Barbro Axelsson från Durewall Institutet svarar på läsarfrågor om ”hot och våld” och självskydd"

  1. uska som också fått blåmärken | 7 juni, 2012 kl. 10:00 | Svara

    Hej Barbro! Ska det behöva vara så här http://ka.se/index.cfm?c=101924 Obs!!!!!!! gäller inte bara personliga ass utan även oss i demensvården!!!

  2. Om man har med en orolig vårdtagare att göra är det bäst att prata med lugn röst eller är det bäst att vara helt tyst om det går?

  3. Du skriver att man ska utstråla lugn. Men om man inte är lugn då?????? Kan man vägra att gå in till en vårdtagare?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.